Food,  Zwangerschap

Cafeïnevrije thee’tjes, voor de echte zwangere theeleuten!

Als je zwanger bent, mag je maar 200 tot 300 mg cafeïne op een dag. Met een goeie kop koffie zit je hier al snel aan, maar vergis je niet in cola, chocolade, chocolademelk,  maar ook in (ijs)thee. In thee heet dit geen cafeïne maar theïne. Normale thee kan een heleboel theïne bevatten (ja, ook in groene thee)! Mijn verloskundige raadt maximaal 4 koppen thee per dag aan, om zo niet de dagelijkse aanbevolen dosis te overschrijden.
Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop theesoorten beschikbaar die geen theïne bevatten en ik heb de supermarkt varianten voor je uitgezocht. Let op: Ik heb theesoorten opgezocht die geen theïne bevatten, maar er zitten soms wel kruiden in die in grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn. Niks mis met een kopje thee waar zoethout in zit, alleen meer dan dat ene kopje is ongezond (zoethout is slecht voor je bloeddruk, ook als je niet zwanger bent 😉 ). Als je twijfelt, neem dan contact op met je vk!

(Verse) Kruidenthee:

Kruidenthee is officieel geen thee, want de kruiden komen niet van de Camellia sinensis, oftewel: de theeplant.
Hier zit dus geen theïne in! Munt, kamille, brandnetel, venkel en rooibos zijn geschikte kruiden om thee van te maken. Let wel op dat je van venkel niet teveel drinkt ivm plantengifstoffen.

Rooibosthee:

Zoals hierboven al beschreven, bevat rooibos geen theïne. Hier kun je dus alle varianten, smaken en soorten van drinken! Pickwick Original, honey, mango&peach, Celestial seasonings rooibos madagascar vanilla, Simon Lévelt rooibos orange, English tea shop rooibos, you name it. Je mag ze allemaal!

Pickwick Fruit Fusion:

Deze krijgen de kindjes op ‘t werk ook, omdat er dus geen theïne inzit. Kleine kanttekening: er zit wel zoethout in, wat de bloeddruk kan verhogen. Dit is slecht voor jezelf en je ongeboren kindje. Pas hier mee op!

Celestial Seasonings:

De meeste varianten van Celestial mag je, omdat de thee op basis van kruiden is. En zoals je eerder kon lezen, zit in kruidenthee geen theïne. Let wel op met de smaakjes, want in sommige varianten zit bijvoorbeeld veel zoethout. De Dirty Chai Tea (special blend)  is zelfs op basis van zwarte thee, wat een hoog cafeïnegehalte heeft. Het aanbod van Celestial verschilt per supermarkt, dus het is zelf even opletten wat er in de schappen staat!

Deze 12 momhacks moet jij weten!
Zwanger? Dan eet je voor twee.
Wat niemand je vertelt over zwanger zijn..

Zonnatura:

Ook bijna alle varianten van de Zonnatura thee mag je drinken. Ze hebben zelfs een theïnevrije zwarte thee! Ik zou wel uitkijken met:
– Detox venkel , ivm venkel, zoethout en kaneel
– Goede nachtrust ivm zoethout
– PIT, krachtig citroengras ivm kaneel
– Sterrenmix ivm venkel en zoethout
– Chaimix ivm venkel, zoethout en kaneel

De drie onderstaande supermarkten hebben naast hun kruidenthee, ook eigen merk thee die geen theïne bevat:

AH eigen merk:

Groene thee theïnevrij
Wngelse melange theïnevrij

Plus eigen merk:

Avondmelange

Jumbo eigen merk:

Kruiden bedtijd thee
Weer en wind thee
Na-tafel thee
Rooibos sinaasappel hibiscus

Uiteraard zijn er nog veel merken beschikbaar in de supermarkten, zoals bijvoorbeeld van Clipper of The English Tea Shop.

In een notendop: wil je thee kopen, let dan hierop:
– thee op kruidenbasis is eigenlijk altijd oké
– check de verpakking, die geeft soms al aan dat er geen cafeïne/theïne in zit
– teveel zoethout, venkel en kaneel kan schadelijk zijn
– zwarte, groene en witte thee bevatten theïne, dus drink dit met mate
– het feit dat er in sommige thee geen theïne zit, betekend niet dat je hier hele liters van moet drinken. Ook hier telt: drink met mate!

Heb jij wel eens één van deze theeën geprobeerd?

Artikel is geschreven in april 2017. Het aanbod kan variëren in winkels. Ik ben geen voedingskundige of verloskundige, neem in geval van twijfel contact met je verloskundige op. Lees hier mijn volledige disclaimer .

Eén reactie

  • Sher

    Hi,

    Zelf heb ik ook die pickwick fruit fusion gekocht, alleen zie ik nergens in de ingrediëntenlijst zoethout staan…

    Hoe kwam je hier bij? Ben benieuwd.

    Erg fijn deze lijst trouwens! Toppie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.