
Dagje weg: ‘t Rijksmuseum
Het Rijksmuseum stond al heel lang op mijn lijstje, dus toen er werd voorgesteld om te gaan hield zelfs mijn 36weken zwangerschap mij niet tegen ;). Toegegeven, het is een lange loop in het museum, maar gelukkig staan er genoeg bankjes om even bij te komen.
In dit artikel deel ik mijn ervaring, tips voor je bezoek en de dingen die je (naar mijn mening) zeker niet mag skippen. Ik laat de meest bekende werken zien, kijk je mee? (Bereid je voor op veel foto’s!)
Voor je bezoek:
Voordat je daadwerkelijk naar het museum gaat, is het de moeite waard om de app van Het Rijksmuseum te downloaden. In deze app kun je tours volgen, kunst zoeken op nummer, een familiespel spelen, maar ook praktische informatie vinden als de agenda, openingstijden, prijzen etc. Ook is het mogelijk om online kaartjes te kopen zodat je de lange rijen bij de kassa’s kunt skippen.
Bewaar je entreekaart goed, want op sommige stukken moet je deze opnieuw laten scannen.
Wij hebben de tijd genomen om het museum te bekijken en alsnog hebben wij niet alles gezien.. dat zegt wel genoeg toch? Dus, heb je weinig tijd? Bepaal dan van tevoren wat je wilt zien. Op de website kun je de plattegrond downloaden, op die manier kun je je bezoektijd nog verder inkorten. Natuurlijk kun je ook altijd een tour volgen via de app.
Prijzen
– Volwassenen: €17,50
– Jongeren t/m 18 jaar, Museumkaart, Vrienden van het Rijksmuseum, ICOM, Vereniging Rembrandt, KOG, VVAK, BankGiro Loterij VIP-KAART: gratis
– CJP, Stadspas, EYCA: 50% van de reguliere ticketprijs
Openingstijden
Alle dagen van het jaar van 9 tot 17 uur. Het museum is dus ook open tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag. Rijksmuseumtuin, Rijksshop en Café zijn zonder entreeticket te bezoeken van 9 tot 18 uur.
Fragmenten uit de app
Het Rijksmuseum in het kort:
Het Rijksmuseum is één van de 16 rijksmusea in Nederland. Het project “Het Rijksmuseum” is sinds 1885 gehuisvest in het huidige gebouw, dat is ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers. Na tien jaar verbouwen, renoveren en restaureren opende het museum op 13 april 2013 zijn deuren weer voor het publiek.
De vernieuwing resulteerde in een verrassende inrichting, prachtige tentoonstellingen, bruisende evenementen en vele prettige faciliteiten voor jong en oud.
Het Rijksmuseum bestaat uit vier etages. Op deze vier etages wordt op een chronologische volgorde een reis door de tijd gemaakt, startend bij de Middeleeuwen tot aan de 20ste eeuw. Verspreid over 80 zalen, staan zo’n 8.000 objecten die 800 jaar kunst en geschiedenis vertellen.
Niet gek dus, dat mijn iPhone het volgende beeld gaf toen ik dit checkte op de terugweg:
Etage 0: Special Collections en de Middeleeuwen en Renaissance 1100-1600
Op deze verdieping vind je de Special Collections, met verrassende objecten uit de collectie van het Rijksmuseum. Zoals; muziekinstrumenten, relieken, juwelen, mode, miniatuurzilver, glas, porselein, scheepsmodellen maar ook een complete wapenkamer. Elk half jaar vind je hier een nieuwe presentatie. Ook het Aziatisch paviljoen kun je hier vinden.
De scheepsmodellen in de Special Collections, zaal 0.13
Deze twee foto’s zijn echt een schijntje als je kijkt naar wat er in werkelijkheid allemaal staat. Alle schepen zijn netjes opgesteld achter glazen ramen of in hokjes, zodat je er niet aan kunt komen. Ook staan er meerdere vitrinekasten, waar verschillende onderdelen van schepen uitgestald staan. Er staat een schip in twee delen opgesteld, met een animatie van de matrozen. Op die manier kun je zien hoe het vroeger eraan toe ging op een schip!
De wapenkamer zie je in zaal 0.12
Woah, wat een machtige kamer is dit. Bij sommige dingen kreeg ik een beetje kippenvel, bijvoorbeeld bij de “mensenvanger“. Als je je voorstelt dat je daarin vast komt te zitten.. Er zijn meerdere wapens opgesteld, met onder andere: vuursteenpistolen, sabels, degen, dolken, kanonnen.. Noem het maar op!
Muziekinstrumenten kun je zien in zaal 0.8
Ontzettend leuk om te zien, al die muziekinstrumenten. Er staat een indrukwekkende collectie met onder meer piano’s, gitaren, cello’s, violen, verschillende fluiten maar ook oudere instrumenten zoals een luit en een mandoline. Je kijkt je ogen uit als je ziet hoe mooi en kundig de instrumenten gemaakt zijn met de verschillende soorten hout.
Delfts blauw servies staat uitgestald in zaal 0.7
Plattegrond etage 0
Etage 1: de 18e eeuw 1700-1800
Op deze etage vind je meerdere kunstvoorwerpen die je vast wel kent, zoals het zelfportret van van Gogh in zaal 1.18 en Waterloo in zaal 1.12. Ook kun je vanaf deze etage de Cuypersbibliotheek bekijken.
De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland en is na een intensieve restauratie, geheel in originele staat teruggebracht. De prachtige leeszaal van de 19de-eeuwse bibliotheek is vanaf de opening van het museum ook voor het publiek te bezichtigen. Hier kunnen bezoekers, studenten en kunsthistorici binnenlopen en zich verdiepen in de collectie van het Rijksmuseum. Om deze reden zijn er i-pads beschikbaar en wordt, net als overal in het museum, gratis wifi aangeboden. Bron tekst
Dit zelfportret van van Gogh kun je vinden in zaal 1.18. Naast zijn zelfportret hangt ook de Karaf en schotel met citrusvruchten er en kreupelhout.
Download de app eens en vul hier nummer 325 in; je komt dan op zijn zelfportret uit.
De slag bij Waterloo is het grootste doek wat ze hebben in het Rijksmuseum. Als je goed kijkt naar de mensen voor het doek, zie je hoe groot hij is. Je vindt deze in zaal 1.12. Bij grote en “beroemde” schilderijen kun je informatiekaarten pakken waarop ze het schilderij uitleggen, zo ook bij De slag bij Waterloo.
Nog meer op etage één te vinden:
Etage 2: de 19e eeuw 1800-1900
Op de tweede etage kun je alle meesterwerken vinden. Hier hangt in de Eregalerij onder andere Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Jan Steen. Wanneer je door de Eregalerij loopt, kom je uit in de Nachtwachtzaal en zoals de naam al doet vermoeden, hangt hier onder andere De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
De drie schilderijen van Vermeer. Het Melkmeisje is tot 22 mei 2017 aan het logeren in het Louvre.
Het plafond in de Eregalerij laat zien van welke schilders er werken hangen.
Eenmaal door de Eregalerij heen, kom je bij de Nachtwacht. Zoals je kunt zien is het hier ontzettend druk en lijkt het een hele kunst om hem op de foto te krijgen zonder mensen erbij 😉 . Typ in de app nummer 500 in en je komt uit op de Nachtwacht.
Nog meer te zien op etage 2:
Etage 3: de 20e eeuw
Redelijk nieuw in het Rijksmuseum is de collectie 20ste eeuw. Schilderijen, meubels, fotografie, films en historische voorwerpen geven een beeld van de cultuurgeschiedenis van het moderne Nederland in de afgelopen eeuw.
Dit toestel werd in de Eerste Wereldoorlog als gevechtsvliegtuig ontworpen door de Nederlander Koolhoven, chief designer bij een Engelse vliegtuigfabriek. Constructie en materialen zijn gekozen vanwege hun lichtheid. De 170pk-stermotor zorgde voor een ongekende topsnelheid van 220 kilometer per uur.
Indrukwekkende foto van een echtpaar met een klein kindje op straat, tijdens de Japans – Chinese oorlog.
Isabel Wachenheimer (1928-2010) droeg deze genummerde gevangenenjas in concentratiekamp Lenzing- Pettighofen in Oostenrijk. Met 500 andere Joodse vrouwen was Isabel in oktober 1944 vanuit vernietigingskamp Auschwitz naar dit werkkamp gebracht. Kort daarvoor waren Isabels ouders, Eugen en Else Wachenheimer, vermoord in Auschwitz. Na de oorlog voorzag Isabel de jas van haar familienaam. Op een label onder de kraag staat Wachenheimer.
Philipsvleugel
Momenteel is er in een de Philipsvleugel een tentoonstelling over de relatie Zuid-Afrika en Nederland, genaamd “‘Goede Hoop“, te zien van 17 februari 2017 t/m 21 mei 2017. 300 objecten laten 400 jaar geschiedenis zien, voornamelijk afkomstig uit Zuid-Afrika.
In de tentoonstelling geven ca 300 schilderijen, tekeningen, documenten, foto’s, meubels, souvenirs, gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten betekenis aan de gedeelde cultuur én wederzijdse beïnvloeding tussen beide landen. Bron tekst
Rijksmuseum: De conclusie
Qua werken en collecties is het Rijksmuseum prachtig. Het feit dat je op chronologische volgorde een reis door de tijd kunt maken is goed bedacht en hierdoor zijn de werken ook gesorteerd op periodes. Je kunt hier gerust een hele dag rondlopen en dan alsnog het gevoel hebben dat je nog niet alles gezien hebt… Wat bij ons dus ook het geval was.
De bewegwijzering is onduidelijk waardoor je een heleboel misloopt. In de trappenhallen hangen borden op welke etage je wat kunt vinden, maar eenmaal op de etages zelf zouden bordjes wel fijn zijn.
Omdat het rijksmuseum met “vleugels” werkt, heb je kans dat je iets over het hoofd ziet. Best gek, aangezien je rondjes loopt door het museum. Bij ons weet ik waar de verwarring ontstaan is, omdat je aan beide kanten van de vleugels trappen hebt, raak je in de war waar je naar boven of beneden gaat.
In de ene trappenhal heb je toiletten, in de andere de liften..
De toiletten zijn redelijk moeilijk te vinden, omdat je deze maar aan één kant van het museum hebt. Wanneer je dus 36 weken zwanger bent, is het niet fijn als je moet zoeken naar een toilet.. Sterker nog, op een gegeven moment ben ik vanaf de 3e verdieping naar helemaal beneden gesprint omdat ik het bijna niet meer hield! En als je dus eenmaal beneden naar het toilet bent geweest, moet je je kaartje dus weer laten scannen. Nu blijkt dus dat ik de verkeerde trappenhal was…
Plusplunt is dat het museum ruim is opgezet, dus dat je in een rolstoel of met kinderwagen de ruimte hebt om jezelf overal doorheen te manoeuvreren… Maar daarentegen duurt het echt ontzettend lang voordat de lift een keertje bij je is. Wij hebben op een gegeven moment 10 minuten staan wachten en toen zijn toch maar met de trap gegaan, ondanks ik echt niet meer kon.
Tip: op de site van het Rijksmuseum kun je alle werken vinden, kun je zien in welke zaal ze hangen en meer achtergrondinformatie.
Deze onderstaande linkjes laten zien wat het Rijksmuseum nog meer te bieden heeft, maar waar ik je weinig over kan vertellen.
Klik hier voor meer informatie over de Rijksmuseumtuin
Klik hier voor meer informatie over het Atrium
Klik hier voor meer informatie over de Voorhal
Klik hier voor meer informatie over de Passage
Ben jij weleens in het Rijksmuseum geweest? Wat vindt jij het mooiste werk wat ze hebben? Of zou je er graag heen willen en wat zou je dan graag willen zien? Vertel het me!
Gerelateerd
Dit vind je misschien ook leuk

Moet je doen: kleuterbios!
9 december 2019
Centerparcs Les Trois Forets, review en tips!
4 november 2018
Eén reactie
Pingback: