Zwangerschap

De 20 weken echo en het vervolgonderzoek (SEO en GUO)

De 20 weken echo, wat een ongelofelijk spannend moment! Eigenlijk was ik best nerveus, want mag je er zomaar vanuit gaan dat dat kleine mensje helemaal gezond is? En wat doe je wanneer je slecht nieuws krijgt? Ook omdat wij geen reguliere 20 weken echo kregen maar een GUO, waren we extra nerveus. Gelukkig was dat uiteindelijk niet nodig, want al snel zagen we een heel bewegelijk (en gezond!) meisje vrolijk heen en weer gaan.
We beseffen dat dit natuurlijk bij lang niet iedereen zo is, dus wij mogen ons erg gelukkig prijzen! Hieronder wat meer informatie over beide echo’s en ook onze ervaring met de GUO staat beschreven. Heb je hier vragen over, stel ze gerust!

[Disclaimer: Ik ben geen arts/gynaecoloog/verloskundige, het stukje met medische informatie in dit artikel heb ik uit de patiëntenfolder van het ziekenhuis en ook mondeling verkregen van de arts. Lees mijn volledige disclaimer.]

Wat is de 20 weken echo? (Structureel echoscopisch onderzoek)
De 20 weken echo noemen ze ook wel eens een structureel echoscopisch onderzoek, oftewel: de SEO. In dit onderzoek bekijken ze de baby van top tot teen, om te kijken of hij/zij zich goed ontwikkeld. Hierbij kijken ze onder andere naar de rug, hersenen, het hartje, de botten, schedel, benen, nieren, blaas en andere organen. Ook kijken ze of de baby goed groeit en of er genoeg vruchtwater is.
Hierdoor kunnen lichamelijke afwijkingen als een open rug, waterhoofd of hartproblemen al van tevoren gezien worden, maar een gezond kindje is geen garantie. Cognitieve afwijkingen zoals ADHD of autisme kunnen niet gezien worden. Ook het downsyndroom kunnen ze niet zien, maar hier is de combinatietest voor. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat er lichamelijke afwijkingen zijn die niet gezien worden door de echoscopist(e).
Gelukkig worden de meeste kindjes gezond geboren!

Verhoogd risico? Vervolgonderzoek!
Wanneer ze op de reguliere 20 weken echo een vermoeden hebben op een afwijking heb je recht op een GUO, oftewel een geavanceerd ultrageluid onderzoek. Hier heb je ook recht op wanneer:
– er bepaalde ziekten zijn bij de moeder, zoals epilepsie of diabetes
– je zwanger bent van een tweeling die de moederkoek deelt
– bij eerdere bevallingen van een kind met een aangeboren afwijking
– je medicijnen gebruikt, drugs of alcohol
– er aangeboren afwijkingen in de familie zijn
– je zwanger bent geworden door middel van ICSI.

De GUO is hetzelfde als een 20 weken echo, maar het onderzoek van een GUO is uitgebreider. De dokter bekijkt alle organen in detail, waardoor hij eventuele afwijkingen aan de organen kan zien. Hierbij focust de dokter zich vooral op de punten waarbij de afwijkingen te zien zouden moeten zijn.

Onze ervaring met de GUO.

Omdat de meeste echo’s er goed uit zien, zijn er (gelukkig!) niet zo veel mensen die recht hebben op de GUO. Wij hadden hier wel recht op in verband met aangeboren afwijkingen in de familie. Hierdoor waren we extra nerveus, maar dit komt ook doordat het allemaal wat zwaarder klinkt dan een normale 20 weken echo.
De gynaecoloog vertelde ons al dat hij zich van tevoren vaak geen zorgen maakt, omdat bij 99,3% van de echo’s die hij maakt alles in orde is. Wanneer hij zoiets zegt, stelt hij je toch wel gerust. Gedurende de echo verteld de gynaecoloog ook waar naar wordt gekeken en wat dit betekent. In ons geval begon de gynaecoloog met de schedel. Hij kon meteen vertellen dat de schedel mooi dicht zat en dat dat een goed teken is. Met deze informatie kon hij ons vertellen dat een waterhoofd of een open schedel uitgesloten is.
Wat wel een nadeel is aan deze echo, is dat je geen opnamemateriaal mee krijgt. Bij een reguliere 20 weken echo is hier vaak wel de mogelijkheid voor.
Hou hier dus wel rekening mee! (extra reden voor een pretecho 😉 )

Wil je meer informatie over de 20 weken echo of het vervolgonderzoek? Klik dan op dit linkje om naar de site van het RIVM te gaan.

Liefs!

 

 

 

7 Reacties

  • Fenna

    Fijn dat jullie meisje gezond is!
    Ik vond die echo toch ook wel spannend. Uiteindelijk hebben wij een 2e echo gehad bij de gynaecoloog in het ziekenhuis door een afwijking in de navelstreng maar ze heeft er gelukkig geen last van 🙂

      • Fenna

        Nee voor de moeder zitten er (voor zover ik weet) geen risico’s aan verbonden! Voor de baby zou het kunnen betekenen dat het hartje of de nieren minder ontwikkelen, vandaar dat ze in het ziekenhuis nog eens hebben gekeken. Soms kunnen ze ook wat achter blijven in de groei maar van dit alles is gelukkig geen sprake 🙂

  • momoftherebels

    Fijn dat ze helemaal gezond is,dat is altijd zo’n opluchting! Ik was ook altijd heel zenuwachtig en bang. Er waren bij beide kids gelukkig geen bijzonderheden te zien maar ik kan me de spanning als de dag van gister herinneren

    • HB

      Zeker een opluchting! Het begint allemaal al spannend, nog voordat je de allereerste echo hebt gehad. Volgens mij gaat de spanning gedurende een zwangerschap helemaal nooit weg! Maarja, wanneer ze een stukje groter zijn, zoals bij jou, heb je weer andere zorgen haha. Gaat nooit meer over vrees ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.