shampoo alternatief zeeplokaal
Lifestyle,  Overig,  Persoonlijk

Milieubewust leven: hoe geven wij dat vorm?

Vegan, zero waste, duurzaam, minimalistisch, biologisch; het is in. Met de tijd is er steeds weer iets anders populair, nu is het duurzaam en milieubewust leven. Een trend waar ik maar al te graag aan meedoe en ik vertel je graag in welke hoedanigheid.

Laten we voorop stellen: het is ieders eigen keus wat je hiermee doet. Ik heb een aantal dingen veranderd in ons gezin, maar we kunnen zeker nog meer ondernemen willen we serieus voor een milieubewust leven gaan. Persoonlijk zie ik dit niet zitten, andere mensen gaan er voor de volle 100% voor. En dat is ieders goed recht. Commentaar is dus ook echt niet nodig, eventuele tips of suggesties op een aardige manier uiteraard wel. Laten we iedereen in elkaars waarde laten en keuzes respecteren. Iedere stap die je zet voor het milieu is er tenslotte weer één.

Dat gezegd hebbende:

Bewust boodschappen doen

Dit is een lastige want: principes zijn duur. Gezond of biologisch eten is gewoon duurder dan het grote massa geproduceerde eten. Om consequent de verantwoorde keuze te maken , ben je aan het einde van de maand ook meer geld kwijt. Ik zoek hier een tussenweg in. Als de verantwoorde keus duurder is, laten we er dan ook maar zuinig mee zijn. Geen eten weggooien dus. Een kilo kan goedkoper zijn, maar als je aan het einde 500 gram weggooit kun je in het vervolg maar beter 500 gram kopen. Verspilling is gewoon duur.

Ook neem ik zelf mijn eigen boodschappentassen mee en een herbruikbaar netje voor het groente en fruit. Mocht ik de keuze hebben uit een biologische courgette of een “gewone” in plastic, is voor mij de keuze snel gemaakt. Al moet ik zeggen dat lokaal kopen ook wel erg in de smaak valt bij mij. Dichterbij huis geproduceerd, dus geen transport en geen plastic verpakking. En ik maak trouwens ook gebruik van Toogoodtogo, de app die voedselverspilling tegengaat.

Eten koken/bewaren/bereiden

Eten weggooien is dus zonde, daarom gebruik ik een “kookmaatje”. Hierin kan ik hoeveelheden afmeten op het aantal personen, dus maak ik niet teveel. Als we wel wat over hebben vries ik dit in of eet ik dit de volgende dag op. Daarnaast eten wij ook vaker vegetarisch. Nu moet je overigens niet denken dat dat een standaard is op vrijdag ofzo, maar bij nasi en bami hebben wij het vlees vervangen door een eitje en in plaats van vlees kopen we weleens een kaasburger oid. Of we maken een lekker soepje zonder vlees. Op het gebied van vegetarisch eten valt nog veel meer winst te behalen, maar in ons huishouden kunnen we echt enorm genieten van een beenham of stoofpot en willen wij dat dus ook doen. En ohja, drinken uit een dopper in plaats van plastic flessen.

In de badkamer

Mijn elektrische tandenborstel heb ik ingeruild voor een bamboe exemplaar van Humble brush (die tegenwoordig zelfs bij Jumbo supermarkten te koop zijn!) en wattenstaafjes met plastic zijn ook verleden tijd. Kruidvat is goed bezig en heeft wattenstaafjes met papier en biologisch, chloorvrij katoen.

Mijn haren was ik (vaak) met een shampoobar in plaats van een shampoo fles. Er is nogal een discussie over welke bar het beste is in verband met SLES en palmolie, ik gebruik die van werfzeep of van Lush. Die van Werfzeep is lokaal en bevat geen SLES, maar mijn haar kan er niet echt aan wennen. Ik heb het een kans gegeven, maar na 4 maanden liep ik nog met een vette haardos. De bar van Lush bevat wel SLES en mijn haar wordt daar wel schoon van. Ik wissel de bars nu met elkaar af en soms gebruik ik nog de oldschool zilvershampoo (in een plastic fles). Een bar vervangt trouwens 3 flessen shampoo, dus tel uit je winst.

Op mijn lijstje staan trouwens nog tandpastatabletjes ipv tubes en wasbare wattenschijfjes ipv de wegwerpvariant.

shampoo alternatief zeeplokaal

Ik moet wel zeggen dat ik eigenlijk geen afscheid kan nemen van mijn heerlijke bussen Rituals schuim. Oh wat vind ik die fijn. Misschien eerst mijn voorraad eens opmaken en dan kijken wat ik doe.

En oh, waar ik écht NIET op zit te wachten? Wasbaar maandverband bijvoorbeeld. Zeker milieubewust, maar zeker niet de mijn ding.

In en rond huis

Ik ben drastisch verminderd in schoonmaakmiddelen. Ze zijn zó slecht voor het milieu. Een flesje tegen kalkaanslag, een flesje stickeroplosser, een flesje dit, een flesje voor dat.. Ik maak het op (het meeste heb ik al weggegooid) en dan ga ik verder met mijn alternatieven: soda, groene zeep, schoonmaakzeep van zeeplokaal en azijn. Werkt als een tiet.

En, afval scheiden. Papier bij papier, plastic bij plastic, GFT en restafval. Al moet ik wel zeggen dat ik hier niet heel consequent in ben. De ene keer ben ik te lui om naar de groenbak in de tuin te lopen en gooi ik mijn schillen bij het restafval, het andere moment trek ik het plastic uit een enveloppe en gooi ik dit gespreid weg.

Kleding + speelgoed

Betreft kleding wil ik minder “fast fashion” kopen en producten aanschaffen die eerlijk geproduceerd zijn voor mens en natuur. Eerder zei ik het al: principes zijn duur, want aan deze kleding hangt een aardig prijskaartje. Voor Hanne lukt het aardig, de helft van wat er in de kast hangt is eerlijke kleding. De andere helft is van de Zara, H&M etc, ze draagt dit naar het KDV en het is eigenlijk een beetje wachten tot dit te klein is. Maar, ik zeg niet dat ik er nooit meer heen ga hé. Ik heb dit verminderd door bijvoorbeeld niet 4 broekjes te kopen omdat “ze zo leuk zijn”, maar door één goede broek te kopen als ze het nodig heeft. En ja, als ik echt verliefd ben op dat koddige jurkje van de Zara, dan koop ik ‘m gewoon.

En betreft speelgoed? Het liefst hout en natuurlijke materialen: duurzaam, sterk en vaak rustig qua looks. Zo koop ik bijvoorbeeld liever een mandje van wilgentakken dan een mandje van plastic.

Algemene “kleine” dingen

Zo hebben we nog de algemene, kleine dingen die simpel te verwezenlijken zijn in ieder huishouden. We wassen op lagere temperaturen en draaien alleen volle trommels, hebben bijna nooit de kachel aan, schaffen we apparatuur aan met een laag energieverbruik, doen we de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, hebben we lampen niet onnodig aan, trekken we stekkers die we niet gebruiken uit de stopcontacten, vliegen we (bijna, tenzij noodzakelijk) nooit en meer. Kleine stapjes die samen groot zijn!

Conclusie

Al met al zijn we niet slecht bezig, maar er valt nog een hoop winst te behalen. Zo kunnen we dingen echt serieus nemen, bijvoorbeeld vaker vega eten, het afval beter scheiden, vaker fietsen etc. Maargoed, ik denk dat we al een heel eind zijn op deze manier. Het moet wel passen bij onze leefstijl.

Leef je milieubewust? En zo ja, pak jij het groots aan of hou je het bescheiden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.