BSP La Scala
Kind,  Mama,  Overig,  Shoppen

Maak kennis met mijn moederfiets (+ TIPS voor aanschaf)

Toen Hanne zelfstandig kon zitten, konden we eindelijk gaan fietsen. Maar ik moest eerst nog een goede moederfiets hebben! Zelf vond ik het een ware zoektocht, dus ik help je graag met wat tips die je zoektocht makkelijker maken. Natuurlijk laat ik ook zien welke ik uiteindelijk gekocht heb!

De laatste jaren heb ik niet meer gefietst, dus de fiets die ik wilde kopen moest stevig en wendbaar zijn. Dus, ging ik op onderzoek uit. Ik vroeg advies aan verschillende moeders om mij heen. Wat vinden/vonden zij een handige fiets? Wat waren hun eisen? Aan de hand van die vragen, had ik zelf een lijstje gemaakt met eisen:

– Minimaal 5 of 7 versnellingen.
Lijkt me toch best pittig, met tegenwind en een kind op je stuur een viaduct op. Tel daarbij op dat ik jaren niet gefietst heb.. Ja, een absolute pré dus.
– Bagagedrager
Want, ooit hopen we kindje nummer twee te verwelkomen en dan wil ik niet wéér een nieuwe fiets kopen. Ze zijn best prijzig namelijk.
– Max 800 euro
Omdat ik het achterlijk vind om 1000 euro te betalen voor een fiets. Daar kun je ook een oude twingo voor kopen haha.
– Transportrek
Ik had alvorens het kopen het voornemen veel (heel veel) te gaan fietsen. Naar het werk, naar opa en oma, maar ook om boodschappen te doen. Dan is een transportrek toch wel erg handig.

De andere eisen die ik had, zitten vrijwel op elke moederfiets namelijk een stuurslot, een dubbele standaard en een lage instap.

Dus daar begon mijn zoektocht; urenlang struinde ik internet af naar de mooiste fietsen. Keuze genoeg, maar ik kwam toch steeds weer terug op de meest populaire fietsen:

1: Batavus Mambo Deluxe 2018
2: Gazelle Bloom C7
3: Cortina Roots Transport N7
4: Sparta Amazon 4 life
5: BSP La Scala N7

Uiteindelijk heb ik, na wat wikken, wegen en vergelijken, een BSP La Scala gekocht (Ja, de mat zwarte kleur gaf de doorslag haha). Mijn fiets kocht ik bij fietsonline, wat mij erg goed bevallen is. Vooral dat ze je fiets rijklaar bezorgen én ze je accessoires installeren vind ik erg fijn!

De BSP La Scala is een robuuste en stevige fiets die er stoer uitziet.  Met antilek banden, Nexus-7 versnelling, vaste voorvork en een selle royal zadel fiets ik heerlijk rond. Het is wel even wennen om met kind aan je stuur én met een krat te fietsen, het maakt je stuur namelijk ongelofelijk zwaar. Korte of scherpe bochten vond ik in het begin best eng! Gelukkig heb ik eerst geoefend zonder kind op mijn fiets, om zo vertrouwd te raken met mijn nieuwe racemonster.

Uiteindelijk heb ik nog een windscherm gekocht, een krat, twee fietstassen, een kettingslot en een buggydrager zodat mijn fiets helemaal af is. Het stoeltje kreeg ik gratis bij de fiets omdat er een actie was. Alles past er prima op en de fiets blijft stabiel, al wordt het fietsen lastig als je erg zwaar beladen bent ( met boodschappen, buggy en kind).

Ga jij ook een fiets kopen?
Bedenk dan van tevoren wat je precies verwacht van een fiets. Maak een eisenlijstje. Stel jezelf de volgende vragen:

+ Wil ik een tweedehands of een nieuwe fiets?
+ Wat heb ik echt nodig aan/op mijn fiets? (Aantal versnellingen, bagagedrager etc)
+ Kan ik alle accessoires installeren die ik wil?
+ Welk framehoogte heb ik nodig?
+ Ga ik voor ouderwetse spierkracht, of wil ik een elektrische fiets?

Hou er overigens rekening mee dat de prijs die vermeld staat, niet altijd de uiteindelijke prijs is. De prijs van het kinderzitje komt er nog bij! Het is bij sommige winkels ook zo dat het slot niet inbegrepen is. Misschien wil je ook wel een windscherm of een hoofdkussen mocht je kleintje in slaap vallen. Een buggydrager is ook heel handig en fietstassen ook.. Bereken deze dingen er ook bij.

En oh, ga je eenmaal fietsen, maak je fiets dan niet te zwaar en oefen eerst eens zonder kindje.  Dat werkte voor mij enorm goed!

Heb jij nog tips voor andere fietsende mama’s? Laat het hieronder weten!

4 Reacties

 • marieke

  Wij hebben nu met 2 oudere dochterjes een kar achter de fiets. nu ze bijna 4 en 5 zijn werd dat wel erg zwaar dus hebben we een tweedehands electrische fiets gekocht. super fijn want dan kan er ook nog een stoeltje achterop en kan er dus ook makkelijk een vriendinnetje mee naar huis.

 • Ivan

  Ook ik ben na een fietsloos decennium weer aan de fiets gegaan. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig wil wielrennen of mountainbiken. Voor mij is er niets mooier dan zo’n ouderwetse Batavus herenfiets. Dat voelt vertrouwd. Elektriciteit hoef ik ook niet. Spierkracht volstaat.

  • HalloHeleen

   Wat fijn he, om weer op die fiets te zitten (tenzij het noodzakelijk kwaad is en het heel hard regent). Voor mij hoeft het ook niet hoor, wielrennen, mountainbiken, elektrisch of andere poespas. Lekker met je neus in de tegenwind heeft echt zijn charme haha. Maar dan wel op mijn moederfiets, want die extra brede instap is zeker ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.