Mama,  Overig,  Persoonlijk

De privacy van mijn kind op internet.

De laatste tijd is het wat stiller geweest rondom mijn site en social media kanalen. Dit komt mede door een onrust die in mij zit betreft de privacy van onze dochter.

Toen ik in 2014 mijn blog begon, had deze een hele andere insteek. Ik ben deze begonnen om mijn familie op de hoogte te houden in verband met mijn verhuizing. Ook wilde ik graag een plek waar ik mijn gedachtes, ideeën en enthousiasme kon delen. Toen ik in verwachting raakte van Hanne werd dit langzaam aan een mamablog. Wat fijn om een plek te hebben om mijn ervaringen, maar ook twijfels te kunnen delen met een doelgroep die deze dingen waarschijnlijk zullen herkennen.

Wij zijn de eerste generatie die zoveel delen op internet. Onze moeders maakten plakboeken die in de kast stonden en die werden alleen gezien door visite en mensen die dichtbij staan. Toen ik 27 jaar geleden werd geboren werd de hele tamtam aangezet: mijn ouders belden hun ouders zij vertelden het weer verder. Nu is het zo simpel om het met één klik op Facebook te zetten of op welk sociaal kanaal dan ook.

Maar wat is het effect van al die leuke plaatjes? Ik zie een foto van Hanne die een pot sudocremé heeft gepakt, ziet een klasgenoot over 15 jaar deze foto ook? Of haar toekomstige werkgever? En welke viezeriken zwerven er rond op het wereld wijde web? En het gaat ook niet alleen over foto’s/afbeeldingen. Nee, ook sommige gedragingen hoeven voor mij niet op het internet te komen. Een kind -mijn kind- mag ook zeker een driftbui hebben zonder dat de hele wereld dit hoeft te zien.

Lees ook: vijf keer de leukste kinderboeken deel 1

Het bloggen en delen op social media is mijn keuze, maar een kind van 1,5 heeft hier geen keus in. Het idee dat Hanne het later echt niet tof vindt dat er zoveel online staat beangstigt mij stiekem toch wel een beetje. Wanneer ik het er met Jamie over heb vraagt hij zich af of Facebook of Instagram over 15 jaar nog bestaat. Hoe groot de kans is dat deze foto’s nog online staan of dat zij ermee geconfronteerd kan worden. Dit soort dingen weten wij nu gewoon simpelweg niet. De tijd zal het leren…

En zo heb ik de afgelopen weken zitten malen en denken wat ik hiermee wil. Een ding is duidelijk: ik blijf mijn boerenverstand gebruiken over waar mijn grenzen liggen. Bloot sowieso niet, een foto in zwemkleding zelden en dan met zo min mogelijk zicht en zeker zonder gezicht.Privacy

Verder zal ik voortaan voor mezelf een balans maken in wat ik wel en niet online zet. Dus, meer foto’s vanaf de achterkant, vanuit een hoek waarbij je haar gezicht niet helemaal ziet of bijvoorbeeld alleen haar handjes.
Ik zeg zeker niet dat ik geen foto’s meer zal plaatsen van haar gezichtje, maar wanneer ik dit wel doe wil ik haar beschermen door mijn naam op de foto te plakken. Of het veel zal helpen weet ik niet, maar voor mijn gemoedsrust in ieder geval wel.

Wat is jullie besluit omtrent de privacy van jullie kind/kindjes?

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.