Dreumes,  Kind,  Peuter

Vijf keer de leukste kinderboeken deel 1!

Als ik kijk naar de afgelopen jaren waarin ik werkzaam ben in de kinderopvang, heb ik heel wat favoriete boeken verzameld. Boeken waarvan ik het verhaal zelf heel leuk, leerzaam of spannend vind en die ook favoriet zijn bij de kindjes. Inmiddels ben ik deze boeken zelf ook aan het verzamelen, zodat wij straks mooie voorleesmomentjes kunnen beleven met onze eigen dochter. In dit eerste deel vertel ik wat over deze boeken en hoop ik dat jullie ook nieuwe voorleesontdekkingen doen!

De Gruffalo


Auteur:
Julia Donaldson, J Donaldson
De Gruffalo is een prentenboek op rijm, wat het meest geschikt is voor de oudste peuters en kleuters. Bepaalde delen van de zinnen herhalen zich waardoor het een herkenbaar verhaal is. De plaatjes zijn duidelijk en grappig en ondersteunen het verhaal goed. Geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar oud, maar kan het misschien wel een beetje spannend zijn.

Het verhaal gaat over een slimme muis die zijn vijanden (een vos, uil en slang) te slim af is. De andere dieren hem willen opeten, maar hij maakt ze bang met de zelf verzonnen “Gruffalo”. Een monster met vlijmscherpe klauwen, paarse stekels, oranje ogen en meer. Wat hij niet verwacht is dat de Gruffalo echt bestaat en ook hij lust wel een lekker muisje!
Gelukkig weet de kleine muis zich hieruit te redden, maar hoe?

De gele ballon


Auteur:
Charlotte Dematons
De gele ballon is een prentenboek zonder tekst, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Het boek bestaat uit grote, gedetailleerde prenten waarop je veel kunt zien. Zo is er op elke pagina een blauwe auto, een gele ballon, een boef en een fakir op een vliegend tapijt te vinden. Het boek neemt je mee op reis naar de zee, woestijn, het oerwoud en de stad. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet, ook voor volwassenen…

de-gele-ballon

Jakkes, een spin!


Auteur:
Lydia Monks
Hoe vaak ik dit boek wel niet voorgelezen heb is echt niet te tellen. De bladzijdes vallen er bijna uit! Je hoeft niet bang te zijn voor deze vriendelijke spin, die je op elke bladzijde kunt zoeken op de speelse illustraties. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, al vinden jongere kinderen het boek ook erg interessant…

Jakkes, een spin! gaat over een spin die heel graag een huisdier wilt zijn. Helaas vinden de mensen hem niet zo leuk en zetten ze hem steeds het huis uit, ongeacht wat hij ook doet om indruk te maken. Hij kan al helemaal zelf in bad en hij kan ook zijn eigen eten vangen! Lukt het de spin om uiteindelijk een écht huisdier te worden?

Rupsje Nooitgenoeg


Auteur:
Eric Carle
Rupsje Nooitgenoeg, wie kent hem niet? Gepubliceerd in 1969 en inmiddels is er allerlei merchandise te koop. Van dekbedden tot aan spelletjes, er is heel veel beschikbaar.
Een leerzaam boek waarin de dagen van de week worden benoemd, hoeveelheid eten kunt tellen, met rustige illustraties.
Geschikt voor 0-6 jaar.

Het verhaal gaat over een rupsje die altijd honger heeft. Hij heeft nooitgenoeg. Wanneer alle blaadjes op zijn, gaat hij verder aan taart, chocolade, fruit, snoep en nog veel meer. Hij wordt steeds een beetje dikker, tot hij buikpijn krijgt. Vlug kruipt hij in zijn cocon, waar hij na twee weken uitkomt als een prachtige vlinder.

666759169

Over een kleine mol die wilt weten wie er op zijn kop gepoept heeft.


Auteur:
Werner Holzwarth
Het onderwerp poep is altijd goed bij kindjes. Hoe leuk is het dan als er een boek is wat daar over gaat? Er wordt op een grappige maar leerzame manier uitgelegd hoe de dieren hun grote boodschap doen. De geit bijvoorbeeld, bij hem klinkt het als “plokkeplok” en het ziet eruit als kandijkleurige klontjes. Zo omschrijft het verhaal meerdere dieren. Dit, in combinatie met de herhalende zinnen, zorgt ervoor dat dit boek een favoriet is onder de kinderen.

Op een dag steekt kleine mol zijn kop boven de grond en dan gebeurt het: Er komt een drol op zijn kop terecht! Dat is niet leuk voor kleine mol en hij gaat op zoek naar de dader. Hij komt er al snel achter dat de dieren allemaal verschillende soorten ontlasting hebben, maar geen van de drollen lijkt op die op zijn hoofd ligt. Dan krijgt hij een beetje hulp van twee vliegen en zij weten heel goed wie het gedaan heeft….

Zijn deze boeken ook favoriet bij jullie thuis of op het werk, of is er een andere favoriet? Ik ben heel benieuwd!

3 Reacties

  • TisWa.wordpress.com

    Geweldig leuk item dit! Ik hou van boeken en ben ook echt al een verzameling aan het aanleggen voor ons dochtertje! Gisteren heb ik toevallig het ‘boekstart’ koffertje bij de bieb opgehaald met twee leuke boekjes ?. En laatst heb ik wat voorleesboekjes gekocht die ik ook echt heel leuk vind en iedereen zou aanraden. Dat zijn de verhalen over ‘Koning Bobbel’ van Marianne Busser en Ron Schöder. Ookal is ons dochtertje pas 2,5 maand, ik laat haar wel al boekjes zien en voelen en ik vertel dan tegen haar wat ik zie. Schijnt nu al goed te zijn voor de taalontwikkeling. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen ?
    Ik heb ook een lijstje met kinderboeken tips op mijn telefoon staan. Daar heb ik nu ‘jakkes, een spin’ bij gezet. Lijkt me erg leuk voor over een paar jaartjes ?. Ik kijk uit naar je tweede deel over kinderboeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.