Overig,  Persoonlijk

Ik ben een eeuwige twijfelkont

Een twijfelaar, dat ben ik dus. Ik twijfel over kleine, maar ook over grote dingen. En dat maakt me soms een beetje moe. Want aanleiding van dit artikel is: ik heb mijn skipak verkocht via Marktplaats. En nee, ik twijfel er niet aan of de verkoop wel zo verstandig is geweest. Nee, het is iets anders..

De beste vrouw kwam afgelopen maandag langs om hem op te halen. En ineens dacht ik: Ik heb helemaal de zakken van mijn pak niet gecheckt of er nog iets in zat. Dom dom dom! Ik heb hem zo uit de kast gepakt en bedacht dat ik hem wilde verkopen. Ik doe er tenslotte toch niets meer mee. Dus heb ik hem, hupsakee, zo uit de vacuum opbergzak gehaald en op Marktplaats geslingerd. Maar nu de vraag: zit er nou wel of niets meer in?

Oke oke, ik weet ook wel dat ik hem écht wel heb gecheckt voordat ik hem opgeborgen heb. Maar toch blijf ik stiekem twijfelen of er echt niets meer in die zakken zit.

En zo gaat dit wel met meer dingen. Ben ik niet thuis, vraag ik me af of ik het gas wel heb uitgezet. Of dat ik de voordeur wel op slot heb gedaan of de ramen dicht. Doe ik een spijkerbroek aan, of toch liever mijn nette broek. Zet ik dat artikel wel of niet online. Is Niels nou wel of niet de mol. Eten we vanavond nasi of bami. Kijk ik Temptation of ga ik voor Netflix. Wil ik eerst de linker of de rechter. Zó vermoeiend voor mijzelf, maar ook voor anderen.

Piekeren

Want vanuit dat twijfelen komt vaak gepieker. Dat klinkt heel negatief, maar dat kan ook heel positief zijn. Soms kun je verrast worden omdat je een andere keuze maakt. Als ik bijvoorbeeld enorm twijfel uit twee gerechten bij een lunchtent. Kies ik een broodje kip omdat ik dat altijd eet of ga ik toch voor die club sandwich die ik nog nooit gegeten heb met het risico dat ik het niet lust? Nouja, je snapt me.

Maar daar tegenover staat dat sommige dingen mij meerdere uren bezig houden terwijl dat helemaal niet nodig is. Het is ook een stukje onzekerheid op bepaalde momenten. Zonde van mijn tijd én van al dat gepieker dus. Al die energie die ik er dan in steek die ik veel beter had kunnen besteden. Om er vervolgens achter te komen dat dat twijfelen én dat piekeren nergens goed voor is geweest. Omdat ik toch gelijk had. Of dat mijn keuze toch goed heeft uitgepakt.

Image by ElisaRiva from Pixabay

Mijn manier

Ik heb meerdere manieren hoe ik ermee om ga, want het ligt uiteraard ook aan de situatie. Als het kan, vraag ik aan andere mensen hoe zij dingen doen. De “wat zou jij doen als je mij was” vraag. Ga jij links of rechts- en waarom? Kijk jij Game of Thrones of Fargo? Welk gerecht kies jij? (En vervolgens mezelf afvragen wat ik ermee opschiet om te weten dat Pietje de kipsaté kiest en waarom dat mij helpt). Met een uitleg, mening of ander inzicht kan het mij helpen om een keuze te maken.

Ook helpt het mij om na te gaan hoe belangrijk de keuze is. Is het eigenlijk totaal niet belangrijk, dan zet ik mijn verstand op nul en kies ik maar gewoon. Want wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat ik toch roze nagellak op heb in plaats van rood? Er zijn ergere dingen, echt.

Het is ook handig om te weten wanneer ik iets moet beslissen. Heb ik nog een paar uur of dagen, hoef ik niet per se direct te beslissen. Take your time baby.

Voor het gevalletje “heb ik de deur wel op slot gedaan” is het heel simpel. Even alles loslaten en volle verstand en aandacht bij de handeling. In mijn hoofd zeg ik “Kijk Heleen, je draait nu de deur op slot. Je hoeft straks niet meer te kijken. Goed gecheckt is goed gecheckt.” Soms maak ik zelfs een foto ergens van, zodat ik altijd nog kan terugkijken.

En.. ik moet me er ook bij neerleggen. Ik kies A, dus ik ga ook voor A. Ik kies niet voor B en C (en dat heeft waarschijnlijk een reden). Niet meer switchen, geen “wat als”. Het is goed zo!

Ben jij ook een “twijfelaar” en hoe ga je daarmee om? Laat het me weten!

Leuk? Lees meer:
Zo, wanneer komt de tweede?
Wow, maar dan was jij ook vroeg moeder!
Paniekaanvallen, vitamine D tekort en bloedarmoede. De nasleep van mijn zwangerschap2 Reacties

  • JUDITH

    Jep, lastig zelf besluiten te maken hier ook. Appjes/berichten 100x opnieuw schrijven, taken in huis eerst tegen elkaar afwegen, dan een keuze maken, en dan verstoord worden door je partner en dan ook helemaal vergeten wat nu eigenlijk je prioriteiten lijst was.
    Twijfelkont + vergeetachtigheid is killing. Voor het huishouden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.