Heleen
Mama,  Persoonlijk

Wow, maar dan was jij ook jong moeder!

Ik heb altijd gezegd: ik wil jong moeder worden. Makkelijk gezegd, ik weet het. Kindjes willen is zeer zeker geen garantie dat dit lukt, of je nou “jong” of “oud” bent.  Een opmerking die ik regelmatig krijg is: Wow, maar dan werd jij ook jong moeder! Zelf vind ik het allemaal wel meevallen. 26 is in mijn ogen helemaal niet zo jong. Toch voelt het soms echt wel alsof ik mij moet verdedigen over onze keus om jong ouders te worden.

26 was ik dus, toen Hanne geboren werd. Persoonlijk vind ik dat echt reuze meevallen qua leeftijd. Wat ik wel merk is dat mensen verbaasd zijn als ik zeg dat we een lange tijd onderweg zijn geweest eerder dat Hanne er was. Dit verwachten de meeste mensen niet. 26 is al jong, laat staan een leeftijd van 23. Maar ook toen hadden we alles op de rit. Ook toen was ze ontzettend welkom.

Voorwaarden?

Het lijkt soms wel of sommige mensen bij voorbaat al verwachten dat, wanneer je in je twintigenjaren zit,  je hoort te stappen, drinken en feesten. Dat je, voordat je aan kinderen begint, je lang op school zit, je eerst carrière maakt, levenservaring hebt opgedaan, idealiter wat mooie verre landen hebt gezien, je het financieel wat ruimer hebt en je stabiel en gesetteld bent. Tsja, het leven is geen wedstrijd en ik kijk totaal anders tegen die “voorwaarden” aan.

Want, lang op school zitten? Ik was op mijn 21e klaar met school, dus dat valt reuze mee. Ik heb een MBO-4 opleiding gedaan en daar doe je maar een paar jaar over. Tijdens en na mijn opleiding ben ik meteen gaan werken, dus wat betreft die carrière: ben ik mee bezig. Er is genoeg tijd. Financieel wat ruimer? Wij zijn tweeverdieners, wonen in een ruime eengezinswoning en doen en laten wat we willen. Levenservaring heb ik tot op bepaalde hoogte; op het vlak van opvoeden heb ik zo duidelijk mijn ideeën en kennis vanuit mijn werk. Dat reizen? Dat doe ik liever als de kinderen groter zijn en het bewust mee kunnen maken. Het idee is prachtig: samen de wereld ontdekken, jezelf leren kennen en op dit vlak ervaring op doen. Maar Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Italië en Engeland zijn ook hartstikke leuk geweest met zijn tweeën en Azië en Amerika ontdekken wij liever met zijn vieren of vijven.

Heleen
📸 LensB Fotografie

De basis

Het allerbelangrijkste is dat elk kind op de wereld recht heeft op een warm en veilig huis, waar ze met alle steun van de wereld op kunnen groeien, zich kunnen ontwikkelen en zichzelf mogen zijn. Waar ze fouten mogen maken, dubbel kunnen liggen om stomme grapjes of kietelbuien, kunnen huilen van het lachen maar ook kunnen huilen om verdriet. Waar ze getroost worden en om hulp kunnen vragen. Dat de primaire levensbehoeftes vervuld worden. Waar er liefde is van de ouder(s). Want als je er eenmaal klaar voor bent, is het goed.  Of je nou een 23-jarige moeder bent of dat je een 43-jarige moeder bent.

En in ons geval was dat zo. Wij waren er klaar voor. Wij waren ervan overtuigd dat de basis goed zat. Liefde in overvloed, een warm en veilig huis. Op ons 26ste en 29ste is ons leven heftiger en intenser dan ooit geworden, maar ik zou het nooit niet anders willen.

Hoe oud was jij toen je voor het eerst moeder (of vader 😉 ) werd?

3 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.