Overgang naar peuterbed
Huis & interieur,  Kind,  Mama,  Peuter

Het ledikant uit: wat doet ze het goed!

Al een tijdje slaapt onze Hanne in haar “grote bed”. Ik vond het zelf wel een dingetje: haar ledikantje gaat weg en ze krijgt een echt groot peuterbed. Ze was er wel echt aan toe en heeft ook regelmatig om een “groot bed” gevraagd. En wat doet ze het goed! Dus mag ik hier eens even heel erg trots zitten te lopen te liggen te wezen?

Moeite met de overgang naar het peuterbed?

Of Hanne er moeite had? Welnee, de peuter heeft vanaf de eerste dag zonder enig mokken, gedoe of gezeur in haar peuterbed geslapen. Ze is dan ook een “makkelijk kind”. Momenten als de overgang van borstvoeding naar Nutrilon naar koude koemelk heeft ze ook nooit moeilijk over gedaan. Evenals de overgang van de babygroep naar de peutergroep en zo kan ik nog veel meer situaties bedenken. Maar of ik er moeite mee had? Hou op schei uit, ik vond het ontzettend lastig.

De realiteit. BAM. Dit was het moment waarop het bij mij binnenkwam: ze is écht geen baby meer, maar een grote peuter. Een peuter die uit haar ledikant klimt, om een groot bed vraagt. Het voelde een beetje als het afsluiten van het babytijdperk (maar laten we eerlijk zijn, dat was natuurlijk al een hele tijd geleden). Hoe ze zo in haar grote bedje ligt, het is ook wel heel aandoenlijk hoor. Tijd voor een nieuwe periode.

Een hele andere kamer

Een leuke bijkomstigheid van een ander bed: de slaapkamer lijkt vaak ook compleet anders. Het is dan geen babykamer met ledikant meer, maar er staat een echt bed. Dit is vaak ook het moment waarop mensen de kamer een (kleine) metamorfose geven. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook gelijk de muur geverfd. Wanneer haar kamer helemaal klaar is zal ik hier een complete post over schrijven.

Overgang naar peuterbed

Uiteindelijk hebben we gekozen voor een bed van Petite Amelie. Eerder zei ik al dat we graag een bed wilde met een lade of extra matras onder het bed, maar dat ik nog twijfelde over de functie van de lade. Uiteindelijk hebben de gekozen voor opbergruimte. Zo handig om alle dekbedovertrekken bij het bedje zelf te kunnen opbergen. Nu is er een lade vrij in haar linnenlast, waardoor we haar spullen uit de commode eventueel kunnen opschuiven. Dag babykamer, hallo peuterkamer!

Tips voor de overgang

Beetje gek om tips te geven aangezien ik net vertel dat Hanne niet zoveel moeite had. Maar ze was er dan ook echt heel erg aan toe, alleen ze moest even wachten tot ze ook daadwerkelijk een groot bed kreeg. Wij kozen namelijk voor de vakantie. Mocht ze nou moeilijk doen met slapen en er 10 keer uitkomen, hoefden we in elk geval de volgende dag niet te werken. En ging er ook geen wekker af. Zo hadden we alle tijd en ruimte om haar te helpen. Het relaxte sfeertje om de overgang heen heeft ons enorm geholpen. Wat verder ook kan helpen:

  • Voorbereiden. Vertel je kindje dat jullie binnenkort een groot bed gaan kopen. Breng het als iets leuks, alleen grote kinderen slapen in een groot bed!
  • Zorg ervoor dat het eerste slaapje in het bed het middagslaapje is. Mocht je kindje het lastig vinden, dan sta je ‘s avonds niet voor verrassingen. Overdag heb je vaak meer vrijheid om je kindje te ondersteunen bij het wenproces.
  • Bespreek de regels die erbij horen, hoe klein je kindje ook is. Mag je kindje uit bed komen als hij wakker is, of moet hij blijven liggen? Wat als hij niet kan slapen? Mag hij een boekje pakken of moet hij naar jullie komen?
  • Betrek je kindje bij het proces. Bekijk bedjes en zoek er samen één uit. Zet hem samen in elkaar. Je kunt je kindje natuurlijk ook een dekbedovertrek laten kiezen in plaats van een bed (besef je dan wel dat het niet altijd het dekbedovertrek is dat jij zou kiezen haha)
  • Laat het ledikantje nog even in zijn/haar kamer staan. Mocht je kindje het heel spannend vinden, kan hij altijd nog kiezen om in zijn ledikant te slapen.
  • Schaf een poppenbedje aan. De pop gaat ook in het “grote” bed, net als jij..
  • Maak het knus. Een groot bed kan intimiderend zijn. Zet wat herkenbare knuffels in het bedje of een kussen (let wel op de veiligheid). Voor een baby worden er ook babynestjes gekocht toch?
  • Als je kindje naar een groot bed “moet” in verband met de komst van een baby, doe dit dan niet te laat. Als je kindje weigert én de baby is geboren, heb je misschien tijdelijk een probleem. Ook het idee dat hij zijn bedje moet afstaan is niet al te leuk.
  • Het allerbelangrijkste: let op de signalen van het kind. Is hij er aan toe? Denk bijvoorbeeld aan het vragen om een “groot” bed, uit het ledikant willen klimmen, bij jullie in bed willen liggen of niet meer naar bed willen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips, al hoop ik natuurlijk dat de overgang voor alle kindjes makkelijk gaat. Ligt jouw kindje al in een groot bed?

16 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.