Pexels
Bevalling en kraamtijd,  Mama

Zo, wanneer komt de tweede?

Zo, wanneer komt de tweede? Heeft mama al een baby in haar buik? Jij wilt zeker wel een broertje of een zusje? Nou nou, het is alweer bijna de hoogste tijd hé, Hanne is tenslotte al bijna twee! Oh, neem jij water in plaats van een wijntje? Nee tante Beppie, dit zijn jouw zaken niet. HOUDOE.

Want gek word ik ervan, van al die vragen. Waarom is het zo belangrijk voor anderen om dit te weten? Natuurlijk mag je nieuwsgierig zijn, maar weet wanneer en bij wie je je mond moet houden. Het is zo’n persoonlijke en pijnlijke vraag.  Ik vroeg het voorheen ook altijd, totdat ik het vroeg aan iemand die recht in mijn gezicht zei: “Dat proberen we. En dat lukt niet. Dus we krijgen hulp van het ziekenhuis.” BAM. Daar sta je dan met je bek vol tanden en je kop vol met schaamte. Vanaf dat moment heb ik me voorgenomen om dit nooit meer te vragen aan iemand. Les dubbel en dwars geleerd.

Want of mensen nog geen kinderen hebben of dat ze er zes hebben: het is niet onze zaak. Misschien zijn ze wel compleet met één kindje, of zijn ze na zes kinderen nog niet klaar. Willen ze nog die ene mooie reis maken voordat ze aan kinderen gaan beginnen. Misschien lukt het niet, gaat het gezondheidstechnisch niet, of willen deze mensen gewoon geen kinderen. Hoe dan ook: het gaat ons niks aan en mensen zijn ons geen verantwoording schuldig betreft hun persoonlijke situatie.

En hoe andere mensen geen verantwoording hoeven af te leggen aan mij, hoef ik het ook niet aan anderen. Want stiekem wordt het, direct op de man af als tussen de regeltjes door, erg veel gevraagd. Dus, voor eens en voor altijd:

NIET
– Wanneer komt de tweede?
– Toen ik jouw leeftijd had was ik al klaar, ik zou maar opschieten (dit is ook een favoriet, vooral bij de oudere generatie)
– Wordt het niet eens tijd?
– Zozo, waar blijven de kindjes?
– Gun je haar geen broertje of zusje?
– Via Hanne: Heeft mama al eens een baby in haar buik? Ga maar zeggen dat je een broertje of zusje wil.
– Of alles wat hierop lijkt.

Wat je WEL mag vragen:
– Wil je wat drinken?
– Wat is je favoriete film?
– Waar heb je die schoenen gekocht?
– Oftewel; lekker je mond houden. Wil je het echt weten, vraag jezelf dan af of jullie relatie gepast genoeg is om dit onderwerp aan te snijden… En formuleer het dan netjes. “Hebben jullie nog een kinderwens” is meer dan prima.

En neem genoegen met het antwoord wat ze geven. Verder over het wie, wat, wanneer en waarom gaat ons niets aan. Anders vertellen ze het ons wel. Punt.

Lees ook:
Wat niemand je vertelt over zwanger zijn.. Alle schaamte voorbij!
12 momhacks die jij moet weten!
Hallo baby, hallo schuldgevoel!

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.