Mama,  Mooi & Gezond,  Zwangerschap

Tandverzorging tijdens je zwangerschap

Bijna 12 weken zwanger was ik, toen ik op controle ging bij de tandarts. Een beetje onzeker gaf ik aan dat ik nerveus was wat dit voor mijn gebit zou doen, aangezien ik altijd wel iets heb. De tandarts gaf aan dat ik me daar niet druk om moest maken, omdat stress slechter is voor de baby dan dat je gebit onder je zwangerschap lijdt. Groot gelijk heeft ze en al snel liet ik het weer los. Toen ik dus twee weken geleden weer op controle ging, was ik ook even verbaasd toen ze zei dat ik helemaal niks had! Reden genoeg voor mij om adviezen en achtergrondinformatie te vragen..

 

Bron

 

Elke zwangerschap kost een tand
Een oud fabeltje, ontstaan uit de gedachte dat een baby veel kalk nodig heeft en dit van de moeder onttrekt. Hierdoor zou er minder kalk zijn voor het gebit van de moeder. Dikke onzin dus, maar dat wilt niet zeggen dat je minder scherp moet zijn op je mondhygiëne. Sterker nog, ook als je niet zwanger bent is mondhygiëne belangrijk!

Je tandvlees
Gedurende je zwangerschap heb je zo’n 50% meer bloed in je lijf dan normaal, dus is het geen gek idee dat je tandvlees sneller kan bloeden dan dat je gewend bent. Achtergebleven restjes tandplak kunnen zorgen voor een tandvleesontsteking, wat er weer voor kan zorgen dat er in de ernstigste gevallen je tanden of kiezen kunnen uitvallen. Het goed reinigen van de ruimtes tussen je tanden en kiezen is dus erg belangrijk, omdat daar vaak de meeste plak blijft zitten. Naast het tweemaal daags poetsen, is het dus ook belangrijk om met ragers je gebit schoon te houden!
Tip van mijn tandarts:
Wanneer je bloed ziet tijdens het ragen, stop dan niet! Dit is een teken dat het ontstoken is en dit kan alleen maar helen wanneer je het goed schoonmaakt (wat je dus doet door te ragen!).

Overgeven en maagzuur
Wanneer je zwanger bent en veel moet overgeven,  tast het zuur uit de maag de tanden en de kiezen aan, waardoor je sneller gaatjes krijgt. Tel daarbij op dat veel dames na het overgeven hun tanden poetsen om de vieze smaak weg te krijgen, maar hierdoor juist het glazuur van hun tanden wegpoetsen.  Ook zijn er veel dames die de achterste kiezen niet poetsen omdat ze daarvan moeten kokhalzen, of soms skippen ze het tandenpoetsen helemaal.
Tip van mijn tandarts:
Spoel je mond na het overgeven en wacht zo’n 30 minuten met het tanden poetsen. Zo kan je glazuur een beetje aansterken. Koop een borstel met een kleine kop, zodat je goed bij je achterste kiezen kunt. Poets met een tandpasta met fluoride erin, zo geef je je tanden een beetje hulp bij het herstellen. Sla het poetsen nooit over!

Eetgedrag:
Wat mijn tandarts aangaf, is dat dit één van de grootste redenen is van tandbederf; het eten en drinken van ongezonde/zoete dingen. Een beetje snoepen moet kunnen, maar wanneer je midden in de nacht uit bed gaat om nog een zak drop leeg te eten, kan dit nooit veel goeds doen voor je gebit natuurlijk. Dit al helemaal niet wanneer je slechter poetst omdat je misselijk bent!
Tip van mijn tandarts:
Probeer je “snoepmomenten” zoveel mogelijk te beperken en kies voor dingen die zo min mogelijk zuur en suiker bevatten. Is nog beter voor je gewicht ook 😉

Heb jij veel ellende gehad met je gebit tijdens de zwangerschap?

Eén reactie

  • Vincent

    Ik wist niet dat je ook meer tandvleesklachten kan krijgen tijdens je zwangerschap. Ik ga de tips in ieder geval doorsturen naar mijn zus. Zij vertelde me namelijk dat haar tandvlees nu vaker bloedt tijdens het tandenpoetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.