
Suikervrij en zoutarm eten voor een baby/dreumes.
Al sinds dat ik in de kinderopvang werk, heb ik meerdere visies meegekregen betreft voeding. Met zoveel ouders die ik in de afgelopen jaren heb gezien kan dat natuurlijk ook niet anders. Van al die manieren, gedachtes, adviezen en het ruime assortiment van alle alternatieven, heb ik zo mijn eigen gedachte over voeding.
[In dit artikel beschrijf ik de manier waarop wij handelen en wij dingen aanbieden. Dit zijn onze ervaringen. Hiermee wil ik niemand aanvallen of zeggen dat er een goed of fout is. Elke ouder mag zelf kiezen wat zij doen en het is niet aan ons om daarover te oordelen. Leef en laat leven, ik respecteer de keuze van andere voor de volle 100%. ]
De basis
Ik vind het namelijk helemaal niet nodig dat een kind veel suiker en zout binnenkrijgt. Dat ze wat suiker en zout eet vind ik niet erg, sterker nog; tot op een bepaalde hoogte heeft ze dit ook gewoon nodig. Helemaal vermijden doen we dus niet. Ik wil gewoon niet dat ze went aan een (veel te) zoete of zoute hap. Want; als wij als volwassenen al teveel zout en suiker binnenkrijgen, hoe moet dat dan voor kinderen zijn?
Tot een aantal jaar geleden kregen baby’s nog een geprakte liga met jus d’orange en dat vind ik dus écht niet nodig voor een baby, zowel de jus als de liga niet. Waarom een koek of een drankje met veel suiker in de basis van het eten? De eerste 1000 dagen zijn het belangrijkste toch?
Daarom hebben wij tot het eerste levensjaar producten met toegevoegde suikers en veel zout vermeden. Niet bij elk product zit er een gedachte achter, het gaat voornamelijk op gevoel en boerenverstand (er zijn genoeg producten waar geen suiker of zout in zit maar die je alsnog niet geeft ivm bijvoorbeeld een hoog vetgehalte). Er zijn ouders die ervoor kiezen om geen vitamine D druppels te geven omdat hier ook suiker in zit. Ik ben hier wat minder strikt in. Fruitsuikers, koekjes van bijv de kleine keuken, volkorenbrood: allemaal prima. Dit zijn voor mij vormen van suiker die ze gewoon mag hebben. Bovendien vind ik het een gedoe om eigen koekjes of brood te bakken als er zulke mooie alternatieven te koop zijn (Petje af voor de papa’s en mama’s die dus wel alles zelf maken!)
Nu Hanne de 1 ruim is gepasseerd gaan wij er wel makkelijker mee om, maar alsnog letten we op wat ze binnenkrijgt. Hier in grote lijnen het eetpatroon van baby tot twee jaar:

0-4 maanden:
Hanne krijgt de eerste acht dagen volledig borstvoeding. Ik maak helaas niet genoeg aan en we vullen de flesjes aan met Nutrilon. Het is voor mij een fijne gedachte dat wat ik aanmaak aan voeding, ze ook binnenkrijgt. Elke ouder kiest wat anders en dat is allemaal goed.
4-6 maanden
De combinatie van borst en kunstvoeding is tot zes maanden de basis voor Hanne. Met vier maanden begint ze met groente en fruit. Groentes stoom ik zodat de meeste vitamines behouden blijven. De hapjes zijn echt om te oefenen, met vijf lepeltjes heeft ze al genoeg.
6 maanden tot 1 jaar
Hanne is volledig over op kunstvoeding. Daarnaast start ze met lichtbruin brood. Ze krijgt de binnenkant met een beetje margarine.
Rond acht maanden eet ze hetzelfde brood als Jamie en ik: fijn volkoren brood en ze krijgt ook een korstje. Op de boterham gaat een banaan, biologische mango-pompoen spread, aarbei-bietjes spread of de appel-perenstroop van de Kleine Keuken. Pindakaas lust ze niet.
Haar groenten vullen we aan met aardappelen, rijst of pasta en soms een beetje vlees. Ze krijgt alles vers en ik kook het zelf.
Als tussendoortje krijgt ze koekjes van de Kleine Keuken (gezoet met appel), fingerfood van Organix, vers fruit, een broodkorstje, een soepstengel, maar ook biologische rijstwafeltjes met appel of een rijstwafel zonder zout.
Ze drinkt water of fruit fusion thee zonder theine.
1 jaar tot 1,5 jaar
Hoera, ze eet volledig met de pot mee! Voor Hanne kook ik zoutarm en maak ik alles zelf. Waar wij vaak spaghettisaus uit een pakje/pot eten, sta ik voor onze mini verse saus te maken van tomaten en allerlei andere groenten.

Risotto is hier een mega favoriet, maar dit is ontzettend zout. Ik maak haar risotto met een kwart bouillonblokje met minder zout (0,8 gr zout in 250 ml) op 1,25 liter water.( 1 blokje is voor 1 liter.) Dan heb ik vaak een hele pan vol en dit verdeel ik dan ook nog in meerdere porties op. Door een kwart van een bouillonblokje minder zout te gebruiken en het eten daarna nog in porties te verdelen, vind ik het zoutgehalte per portie meevallen. Ik ben van mening dat je zo een minimale hoeveelheid zout gebruikt.
Als toetje krijgt ze halfvolle yoghurt met wat fruit of een beetje honing. Wanneer ze goed eet (haar bord leeg) eet krijgt ze een half waterijsje. Deze maakte ik tot 1,5 jaar zelf. Gelukkiger krijg je haar niet.
Haar tussendoortjes breidden we uit met rozijntjes en zakjes knijpfruit van Organix. Komkommer, tomaatjes, wortels en paprika eet ze helaas niet. Dat vind ik zo jammer! En nee, we hebben het écht aangeboden aan haar en vaak zat geprobeerd. Het ligt niet altijd aan het aanbod en/of de ouders ;).
Aangezien Hanne een slechte drinker is, krijgt ze één keer per dag een beker met dixsap of roosvicee. Zodra het water een kleurtje heeft drinkt ze al goed, dus een paar druppels is voor haar al voldoende.
Op haar boterham krijgt ze nu ook smeerkaas kids, blueband spread, zuivelspread, honing of halvajam. Pindakaas lust ze inmiddels wel, dus ook dat krijgt ze soms. Plakjes kaas of worst hoeft ze absoluut niet te hebben, al bieden we het haar wel eens in de zoveel tijd aan.
We kiezen bewust niet voor slaap-lekker papjes, dreumesmelk en andere producten. Hier zitten vaak veel calorieën in. Als we voldoende en gevarieerd eten aanbieden krijgt ze ook alle voedingsstoffen binnen.
1,5 en ouder
Haar eetschema is ongeveer hetzelfde gebleven als hierboven beschreven bij 1 tot 1,5 jaar. Wel krijgt ze iets grotere hoeveelheden wanneer wij denken dat ze hongerig is.
Nu ze wat ouder is, zijn we in de weekenden wat minder streng. Hanne krijgt dan bijvoorbeeld chocopasta (kleine keuken) of een minimale hoeveelheid muisjes op haar boterham. Om de week eten wij in het weekend friet en dan eet Hanne ook lekker mee. Wel zonder zout. We zorgen er voor dat er wat groentes aan vooraf gaan om het nog enigszins gezond te houden.
Conclusie
Balans jongens, balans is de conclusie. Toen ze nog klein was (onder de 1,5) waren we best alert op haar voeding, maar nu ze bijna 2 is mag ze steeds een beetje meer. Uiteraard letten we op haar suiker en zout inname, maar als er een keer een feestje is of we hebben vakantie? Dan mag de kleine heus wel een ijsje. Of hagelslagjes in haar toetje. Maar doordeweeks doen we gewoon.. “normaal”. En ohja, een worstenbroodje mag in de vakantie ook. Maar dat Hanne in Tilburg geboren is en dus een échte Brabantse is, is mijn excuus 🙈
Hoe doen jullie dit bij de kindjes? Laat het me weten, leuk!
Gerelateerd

De vroeger en nu TAG
Dit vind je misschien ook leuk

Tips bij een spreidbroekje
19 februari 2018
Samen lezen: fijn en belangrijk (+ tips!)
13 september 2017
Eén reactie
Larissa
Risotto klinkt als een goed idee voor mijn dreumes. Zou je je receptje willen delen?