Kind,  Peuter

Klusjes voor onze twee-jarige

Helpen in het huishouden; dat is iets wat wij heel normaal vinden. Wij leren dit aan Hanne, ondanks dat ze nog maar twee jaar oud is. We werken niet met een klusjesbord, beloningsstickers of wat dan ook, wij kijken per dag wat er kan gebeuren en geven haar tussendoor een klusje. Deze klusjes passen we aan op haar kunnen. Best een handige leeftijd, ze zit nu in de fase dat het leuk is om papa en mama te helpen. Op deze leeftijd moet ze ook nog niet, als ze liever wilt spelen mag dat ook gewoon (maar haar speelgoed opruimen moet ze natuurlijk wel 😉 )

Boodschappen opruimen

Net als in ieder ander huishouden, hebben wij de boodschappen op een vaste plek in het huis staan. Wij hebben een lade in de keuken waarin brood, crackers, broodbeleg (zoetwaren), koffie, thee, suiker etc ligt. Deze dingen laat ik altijd in de boodschappentas zitten en ruimt Hanne graag op.

De was

De was kun je heel breed opvatten. Zo helpt ze met het in de wasmand doen, sorteren, vouwen en opruimen. Wanneer we ‘s ochtends aankleden gooi ik de vuile was op een hoop, waarna zij het vervolgens allemaal in de wasmand stopt. Ook helpt ze met sorteren, op de grond maken we samen drie stapels; witte was, gekleurde was en donkere was. Vaak wilt ze dan ook de wasverzachter uitzoeken (even aan alles ruiken natuurlijk) en de knopjes van de wasmachine indrukken. Bij het vouwen laat ik haar vaak de sokken uitzoeken, washandjes stapelen, haar hemden en onderbroeken bij elkaar leggen en de vaatdoekjes eruit vissen. Haar broeken legt ze zelf in de kast (dat is een klein stapeltje wat er ligt, dus er valt niet veel te verpesten in de kast).

Vaatwasser uitruimen

Dit is voor haar echt een feestje. Ze mag haar eigen tafelgerei uit de vaatwasser halen en in de kast zetten. Vaak stalt ze alles uit, noemt ze de kleuren op, telt ze alles, maakt ze een toren van haar bekers enzovoort. Maarja, een peuter blijft een peuter hé. Lekker laten aanrommelen denk ik dan.

Stofzuigen

Nog zo iets wat ze prachtig vindt. Onze stofzuigerstang kun je verstellen in hoogte, dus we zetten hem op zijn kleinst. Nadat wij klaar zijn met stofzuigen wilt ze vaak ook nog even helpen. Ze heeft ook een speelgoedstofzuiger, met dit ding loopt ze naderhand de woonkamer ook nog even door.

Helpen in de tuin

Dit moet ik eerst even uitleggen: Jamie kan heel slecht tegen onkruid. Zodra hij een inieminie stukje tussen de tegels ziet plukt hij het ertussen uit. Dit zorgt ervoor dat onze dochter graag helpt in de tuin met onkruid trekken. Bladeren opruimen of vegen vindt ze overigens ook erg leuk.

Photo by Daiga Ellaby on Unsplash

Bedden opmaken en afhalen

Ze wordt kwaad als ik het alleen doe; het bed opmaken. Stelt niet zoveel voor hoor, ze propt de deken tussen het lattenbodem en ledikant in. Haar eigen dekbed klapt ze open als ze wakker is, ook iets wat ze ziet van ons. Wanneer ik de bedden afhaal, stopt zij alles in de wasmand.

Tafel poetsen na ‘t eten

Na het eten gaat Jamie de pannen afwassen, ik maak de kookplaat schoon en Hanne poetst de tafel. Ik moet er naderhand alsnog overheen met een doekje, maar het gaat om het idee.

Poetsen in het algemeen

Als ik met mijn emmertje sop het huis poets, loopt zij er graag achteraan met een droge stofdoek. Prima te doen dacht ik zo. Als ik buiten ga poetsen (denk aan de gevel), mag zij ook helpen. Oude jas aan, mouwen omhoog en deddelen maar. Al is mijn emmer met sop dan een stuk sneller leeg 😉 .

Welke klusjes doen jullie kinderen allemaal?

16 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.