Kralenspreider Ottobock
Baby

Tips bij een spreidbroekje

Sinds december draagt onze Hanne een spreidbroekje. Gelukkig hoeft ze deze alleen met slapen aan, dus draagt ze hem alleen in de nacht. Normaal gesproken dragen de meeste kindjes hem zo’n 23 uur per dag en naast dat dat heel vervelend is voor het kindje, is het ook heel onhandig. Je loopt namelijk tegen zoveel dingen aan waar je eigenlijk niet bij stilstaat! Na wat rond te vragen heb ik een aantal problemen én oplossingen geïnventariseerd, kijk je mee?


Kleine disclaimer:
Het kan zijn dat er tips in staan die niet werken voor alle soorten spreidbroeken. Het is dus aan jezelf om uit te vinden wat wel en niet werkt, maar kun je hopelijk inspiratie op doen uit deze tips. Belangrijk is dat de veiligheid van je kindje voor gaat, dus ga niet op eigen houtje bestaande producten aanpassen! Vraag altijd hulp aan een professional. Bekijk mijn volledige disclaimer hier.

Vervoer in de auto
Wel zo fijn om je kindje veilig te kunnen vervoeren, zonder dat je steeds het broekje uit moet doen. Ik weet een aantal ouders die met behulp van handdoekjes hun autostoel passend maken, maar daar krijg ik de kriebels van. Het kindje zit niet op de bedoelde manier in de stoel, dus hoe veilig is hij dan nog? Wil je deze situatie voorkomen, komt daar Maxi-Cosi met een oplossing! Zij hebben namelijk met medische professionals samengewerkt en een prachtige stoel ontworpen: de Maxi-Cosi Opal HD stoel! Deze speciale stoel heeft extra ruimte voor de benen en extra rugondersteuning.  De stoel kun je niet kopen, maar deze kun je huren via de Hip Safety Service. Ga naar de pagina van Maxi-Cosi voor meer informatie en/of om het stoeltje te huren.

Vervoer op de fiets
Er zijn tegenwoordig een heleboel fietsstoeltjes verkrijgbaar waar kindjes met een spreidbroekje prima inpassen. Deze stoeltjes hebben een open zijkant, waardoor de benen de ruimte hebben. Ook hier staat veiligheid voorop en zorg dat je kindje goed en stevig (vast) zit. Ga dus op zoek naar een fietsstoeltje die dit heeft en wees zo brutaal om hem uit te proberen in de winkel!

Vervoer in de kinderwagen
Onlangs zag ik een foto van een baby’tje met een spreidbroek aan, die al in de peuterzitting zat. Op die manier had ze wél de ruimte met haar broek aan. Als je dit ook wilt proberen, hou er dan rekening mee dat je de wagen op de ligstand zet als je kindje nog niet zelfstandig kan zitten. Of het lukt ligt er aan welk model broekje je kindje heeft en welke wagen je hebt.
Het is de moeite waard om dit te proberen, voordat je een kinderwagen huurt die speciaal is gemaakt voor kindjes met een spreidbroek. Huren kun je doen op deze site.

Kralenspreider Ottobock

Dragen
Dragen kan voor kindjes met een heupdysplasie erg gunstig zijn, mits er goed gedragen wordt (heupspreidpositie). Zoals ik begreep van een draagconsultente, kun je met bijna elke spreidbroek (en anders met een kleine aanpassing) een kindje dragen. Dat zal ongetwijfeld fijn zijn voor het kindje, maar hoe comfortabel dat is voor mama vraag ik me wel af. Als ik kijk naar Hanne haar kralenspreidbroek, kan dat nooit lekker zitten.
Afijn, ik weet hier gewoon niet genoeg vanaf om hier verder op in te gaan. Kijk op deze site voor meer informatie en vraag ALTIJD advies aan de orthopeed/kinderarts/draagconsulente wil je gaan dragen.

Zitten
Veel kinderstoelen vallen af omdat ze niet breed genoeg zijn. Je kunt de Monkeychair aanschaffen. Dit is een soort tuigje waarmee je elke stoel tot kinderstoel kan omtoveren. Super handig, want je kunt hem ook heel makkelijk meenemen als je ergens heen gaat.  Zo ben je niet afhankelijk van andere kinderstoelen. Hij is ook prima te gebruiken voor kindjes zonder spreidbroek, dus eventuele broertjes en zusjes kunnen hem ook gebruiken. Uiteraard is er ook een speciale stoel te huren, dit kun je doen op dezelfde site van bredebuggy.nl

Slapen
Bij ons gaan de slaapzakken van de hema meer dan prima. Deze hebben een lichte A-vorm, dus de beentjes van Hanne passen er prima in. Er zijn ook speciale (brede) slaapzakken te koop, maar als er een handige oma in de buurt is die er een stuk bij kan zetten…

Kleding
Een puntje waar ik niet bij stilstond, maar wel heel vervelend: kleding. Hanne heeft d’r broekje aan over een dun pyjamabroekje, maar de meeste kindjes hebben hem de hele dag aan. En de hele dag in je pyjama lopen gaat eenmaal niet.. Ook heb ik er nooit bij nagedacht dat het voor jongetjes nóg vervelender is. Waar je bij een meisje een breed jurkje over haar spreidbroek aan kunt doen, is dit bij jongens niet mogelijk. Gelukkig bestaan er mensen die er wel aan hebben gedacht (hoera!). Via deze site kun je kleding bestellen en voor een kleiner budget kun je ook even op marktplaats kijken.

Hopelijk heb je hier wat aan. Heb je zelf nog tips, reageer dan even hieronder. Er zijn een heleboel mama’s en papa’s die er blij mee zijn!

4 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.