voorlezen
Baby,  Kind

10 x spelen met je baby!

Toen ik een paar jaar geleden op de babygroep werkte, was één van de veelgestelde vragen: “wat doe je dan de hele dag, naast het verzorgen?”. Nou, er zijn genoeg activiteiten die je met een baby kunt doen! Ik geef je graag een aantal voorbeelden zodat je thuis heerlijk kunt spelen met je baby.

Boekjes lezen

Misschien denk je nu; hoezo lezen? Maar voor een kind is dit heel interessant en hoe eerder je begint hoe beter. Het gaat bij een baby niet per se om het voorlezen, maar wel om de band die je samen opbouwt, de tijd die je samen doorbrengt en natuurlijk de zintuiglijke ervaring van je kindje.

voorlezen

Babymassage

Baby’s vinden dit echt heerlijk. Let er wel op dat je het goed doet, anders kan het averechts werken. Ga samen een cursus volgen of google naar iemand die weet wat hij/zij doet! Op Youtube staan een aantal filmpjes die je kunt bekijken.

Ballonnen gym

Oké hiervoor heb je dan wel helium nodig; maar dat valt vast ergens te regelen. Soms staan er zelfs bij de Action heliumtanks. Blaas een ballon op met helium en maak de ballon met een touwtje vast aan de armen/benen van je baby. Wanneer hij/zij beweegt dansen de ballonnen mee! Let wel goed op dat je de ballon goed opruimt wanneer je klaar bent, ze kunnen heel gevaarlijk zijn!

Kriebelen met een veer

Een andere leuke activiteit is het kriebelen met een veer. Goed voor de zintuiglijke ontwikkeling van het kind en het versterken van de band tussen ouder en kind. En oh misschien wel logisch maar toch: gebruik geen veer die je buiten op straat gevonden hebt. Die zijn nogal vies.

Zwemmen of samen in bad/douchen

De meeste baby’s vinden water heerlijk. Het warme water en het drijven doen ze terugdenken aan de baarmoeder. Wat is er voor een kindje nou fijner dan tegen papa of mama aan, in het water te zijn.

Kiekeboe spelen

Hoe leuk is het als papa of mama steeds weer terugkomt en het liefst met een gek stemmetje! Door dit te spelen met je baby oefent hij dat iets niet meteen weg is, wanneer het uit het zicht is. Je kindje oefent dit onder andere ook door speelgoed op de grond te gooien. Dit heet objectpermanentie; iets dat baby’s leren tussen de 6 en 12 maanden.

Bellen blazen

Baby’s vinden de bellen prachtig. Ik zie ons eigen kindje nog zitten, met grote ogen te kijken naar alle bellen! Wanneer ze wat groter zijn proberen ze de bellen ook te pakken, goed voor de hand-oog coördinatie!

Vliegtuigje spelen

Ga zelf op je rug liggen, leg je baby op je schenen (en hou goed vast 😉 ) en beweeg zachtjes heen en weer. Dat wiegen vinden ze fijn! Ik heb ooit eens gehoord dat kinderen een geluksgevoel ervaren als ze zachtjes bewogen worden, maar ik kan dit nergens terugvinden. Klinkt wel logisch; in de buik werden ze ook zachtjes bewogen..

Fietsen

Wanneer je kindje zelfstandig kan zitten en zijn hoofd goed omhoog kan houden, kun je met je kindje gaan fietsen. Dit is één van mijn favoriete activiteiten. Zo voorop kunnen de kindjes alles zien en merk je dat er veel interactie is tussen jouw baby en de wereld!

Dansen

Deze is favoriet bij veel papa’s. Lekker dicht tegen elkaar aan en zachtjes dansen/heen en weer wiegen. Een niet te moeilijk spel. Baby zen, papa zen.

Veel speelplezier samen!

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.