Creatief/DIY,  DIY,  DIY Mama

Zelf opknappen: Babywiegje

Van meuk naar leuk: dit babywiegje! Voor een appel en een ei kocht ik dit pareltje op Marktplaats. Hop, (o)papa in de auto en samen gingen we naar Rotterdam om hem op te halen. Wil je weten hoe ik te werk ging EN de grootste blunder hierbij?
Kijk dan verder!

Voorbereiding

Voorbereiden is het halve werk. Er is niets onhandiger als je halverwege weg moet lopen of in de knoop komt omdat je iets mist. Dus, haal het wiegje (of kastje, tafeltje) uit elkaar, haal je kwasten over een schuurpapiertje heen (om de losse haren te verwijderen), zoek schuurpapier op met de juiste korrel, verdiep je in een geschikte grondverf, zet je roller+bakjes klaar, leg oude kranten op de grond neer, zet je gekozen soort ontvetter klaar (ik gebruik St Marc, is minder chemisch dan bijvoorbeeld wasbenzine) enzovoort. Let er ook op dat de verf geschikt is voor het doel wat je met je meubelstuk hebt. De verf die ik gebruik is bijvoorbeeld op waterbasis, omdat er een baby in komt te liggen.

Beginnen maar!

  1. Haal het meubelstuk uit elkaar.
  2. Ontvet het meubelstuk eerst. Zo voorkom je dat je het vuil er juist in schuurt.
  3. Schuren, schuren schuren! Schuur met de nerf mee, anders heb je kans op krassen.
  4. Ontvet de boel weer.

Alles ontvet en geschuurd? Dan kun je verder met de volgende stappen:

5. De eerste grondlaag kan erop! Hoekjes, randjes, spijlen of andere moeilijke plekjes doe je als eerste met een kwast. De grote en vlakke oppervlakken doe je met een rolletje.

En dan.. wachten! Lees goed wat de droogtijd is, dan weet je hoelang je moet wachten tot je een tweede laag kunt aanbrengen. Ik heb een dag gewacht, dus ik zat over de aanbevolen 12 uur heen.

6. Schuur de aangebrachte laag lichtjes op, zodat de verflaag glad aanvoelt. Mocht je ergens dikke druppels hebben, moet je hier natuurlijk wat harder je best op doen.
7. Ontvet de boel weer.

8. De tweede laag. Zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig aanbrengt.
en dan weer wachten!
9. Schuur de tweede laag weer lichtjes op, zodat de verf egaal aanvoelt
10. Ontvet de boel weer.

Als het goed is, heb je nu een egale laag grondverf op je meubelstuk zitten. Wanneer je het idee hebt dat dit niet voldoende is, herhaal dan weer het schuren, ontvetten en verven.

11. Tijd voor de definitieve kleur! Ik gebruik een krijtverf in een hele lichte mint kleur. Ik breng hier twee lagen van aan. Uiteraard weer met het schuren en ontvetten tussendoor 😉
12. Breng eventueel nog een vernis/topcoat/laklaag aan, mocht je het meubelstuk intensief gaan gebruiken. Ik heb hier niet voor gekozen, omdat de laklaag vaak glimt en zo het effect van het matte weggaat.

Tada, het wiegje is klaar! Wat vind ik hem zelf ontzettend leuk geworden.

Leuk Heleen, maar hoe zit het met die blunder?

Ik durf het bijna niet te zeggen, maar… Hij past niet! Het wiegje past helaas niet tussen ons bed en de muur in. Dom dom dom! Dus, wil je dit zelf voorkomen? Meet dan niet alleen de wieg op, maar check ook even de plaats waar hij komt te staan. In het begin van dit artikel zei ik: “voorbereiden is het halve werk”. Daar had ik misschien nóg beter over na moeten denken haha.

Ben je nu heel enthousiast geworden en wil je meer? Maak dan zelf een babygym, houten kledingrek met kralen of maak een luchtplantje op een standaard!

Laat het me weten als jij ook zo’n DIY’er bent (en stuur mij een foto op IG of FB van je creatie. )Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.