Jip en Janneke
Dreumes,  Kind,  Peuter

Vijf keer de leukste kinderboeken, deel twee!

Eerder vertelde ik al over mijn vijf favoriete kinderboeken, waar ik een beetje moeite mee had… Er zijn namelijk veel meer leuke boeken dan de vijf die ik heb besproken! Daarom, vandaag een deel twee om jullie hopelijk nog meer tips te geven of nieuwe ontdekkingen te laten doen. Wil je eerst op je gemak deel één doorlezen? Klik dan hier.

Dikkie Dik series
Auteur: Jet Boeke
Dikkie Dik is ooit begonnen in Sesamstraat, waar een paar verhalen van hem werden voorgelezen op televisie. Inmiddels is hij uitgegroeid tot de meest favoriete en bekendste kat van Nederland. De rode kater maakt allemaal avonturen mee die aansluiten bij de belevingswereld van het jonge kind. Zo zijn de zinnen kort en simpel en de illustraties rustig, groot en duidelijk, waardoor het kind zijn aandacht er goed bij kan houden.  Er zijn al meer dan 25 boeken over hem verschenen, dus er is altijd wel een boek te vinden wat aansluit bij de interesses van het kind! Geschikt voor 0-6 jaar.

 

Jip en Janneke
Auteur: Annie M.G. Schmidt
Jip en Janneke, wie kent ze niet? Ik denk dat iedereen weleens voorgelezen is uit het boek, of zelf voorgelezen heeft. Origineel uitgegeven in 1953, maar inmiddels is er een nieuwere versie waarbij het ouderwetse taalgebruik een beetje opgepoetst is. Het boek gaat over twee eigenwijze kleutertjes die naast elkaar wonen. Samen beleven ze gewone dagelijkse dingen, die herkenbaar zijn voor het jonge kind.  Naar de kapper bijvoorbeeld, ruzie maken om speelgoed, de afwas doen of samen buiten spelen; in elke situatie is er wel een verhaal te vinden. De verhalen worden ondersteund door voornamelijk zwart-witte prenten, maar in het boek zijn ook prenten in kleur te vinden. De verhaaltjes zijn niet te lang, wat het boek geschikt maakt voor kindjes vanaf ongeveer 3 jaar.

 

 

De mooiste vis van de zee
Auteur: Marcus Pfister
Regenboog is de mooiste vis in de zee. Hij is trots en ijdel en daardoor heeft hij geen enkele vriend. Andere vissen negeert hij en zij willen niet met hem spelen. Regenboog voelt zich toch wel eenzaam en vraagt raad aan Octopus. Hij geeft het advies om zijn prachtige, glinsterende schubben te delen met de andere vissen. Wanneer de andere vissen merken dat hij wilt delen en erg lief is, is Regenboog pas gelukkig!
Het boek is gevuld met waterverf tekeningen en de schubben van Regenboog zijn gemaakt van glitterpapier, die laten zien hoe mooi zijn schubben de kleuren weerkaatsen. Dingen als delen, aardig zijn, vriendschap, trots zijn en ijdelheid kunnen door middel van dit boek goed besproken worden. Geschikt voor kindjes vanaf 3 á 4 jaar.

 

 

Bobbi serie
Auteur: Monica Maas
Bobbi is een beertje die, net als Jip en Janneke en Dikkie Dik, veel herkenbare avonturen meemaakt. Inmiddels zijn er al 30 verhalen over hem geschreven waar hij de kinderen meeneemt naar zijn wereld. Enkele titels zijn:
Bobbi naar de speelzaal, Bobbi doet boodschappen, Bobbi is jarig en Bobbi wordt grote broer.
De zinnen zijn kort en eenvoudig, op elke pagina staan 4 regels begeleid door kleurrijke en gedetailleerde tekeningen. De verhalen zijn op rijm geschreven, wat voor kinderen de taalontwikkeling stimuleert en het leuk maakt om voor te lezen.  De boekjes zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

 

Pinkeltje
Auteur: Dick Laan
Dick Laan schreef het eerste Pinkeltje boek in 1939 en sindsdien is Pinkeltje niet meer weg te denken in veel huishoudens. Pinkeltje is een mannetje zo groot als je pink, met een witte baard en een puntmuts.  Door een storm raakt hij zijn huis kwijt en gaat hij wonen in een groot huis bij vijf muizen. De mensen weten niet dat pinkeltje bestaat, behalve Dick Laan zelf, die vanaf het tweede boek een rol speelt in het verhaal. Pinkeltje blijft niet in het grote huis en vertrekt naar Pinkeltjesland. Hier maak je kennis met nog meer personages. Dit alles en nog meer avonturen kun je lezen in de 33 leesboeken, 38 prentenboeken en de omnibussen die uitgegeven zijn. Geschikt om voor te lezen aan kindjes van 5 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar.

 

 

Ga jij naar aanleiding van dit artikel een boek aanschaffen of voorlezen? Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt!

 

 

 

Foto’s zijn van bol.com

 

 

 

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.