Hele kip uit de oven
Food

Foody Friday: Hele kip met citroen, aardappelen en groenten uit de oven.

Mijn moeder maakt al een paar jaar de “knipkip” van Jamie Oliver, maar heeft intussen een beetje haar eigen manier gevonden. Inmiddels maak ik de kip ook voor “feestelijke” gelegenheden of om gezellig te tafelen met vrienden, want deze kip zorgt daar op de een of andere manier voor.. lekker lang en gezellig tafelen.
Dit kippetje is een altijd een succes en je maakt zeker weten indruk bij je gasten. Ik heb ook weer een eigen draai aan dit recept gegeven, waardoor er meer groenten bij zitten. Moeilijk om te bereiden is hij zeker niet, kijk je mee?


Benodigdheden:
– Een hele kip, diepvries of vers

– Citroen
– Knoflook
– Peper en zout
– Olijfolie
– Aardappels
– Zoete aardappels
– Winterpeen/ Wortels
– Flespompoen
– Optioneel: (verse) kruiden als rozemarijn/tijm en andere groenten naar keuze. Ik was ook nog op zoek naar pastinaak, maar helaas hadden ze deze niet meer. Je kan het zo gek niet verzinnen en gebruiken voor dit recept, als je maar logisch nadenkt met de gaartijd etc.Voorbereiding
Wanneer je een diepvries kip hebt gekocht, haal deze dan de avond van tevoren uit de vriezer en laat deze ontdooien op een bordje in de koelkast.

Wrijf  ‘s ochtends de kip in met peper en zout. Bedek de kip met folie en zet hem terug in de koelkast.  Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200° of gasstand 5. Voor elke 500 gram moet de kip 35 minuten in de oven, dus:

1kg = 70 minuten
1,5 kg = 105 minuten
2kg = 140 minuten

Was de citroen onder de kraan en haal de kip uit de koelkast. Maak de knoflookteentjes schoon, de hoeveelheid is helemaal aan jezelf. Ik gebruik er een heleboel, een stuk of 8. Doe een paar tenen in de holte van de kip, prik met een mes wat gaten in de citroen en doe ook deze in de kip. Voeg vervolgens de overige knoflooktenen in de kip. Wanneer je verse kruiden gebruikt, stop deze er dan ook bij. Wrijf de kip in met olie en zet de kip voor de helft van de bereidingstijd in de oven.

 

Schil de aardappels en maak de winterpeen schoon. Snijd ze in stukken en kook dit 20 minuten in een pan met water. Wanneer je waspeen of bospeen hebt, hoef je dit niet mee te koken. Zout toevoegen aan het water is niet nodig. Giet af, laat uitlekken en doe terug in de pan.

Hele kip uit de oven

Maak intussen de flespompoen schoon. Halveren, pitten eruit, schillen en in stukken snijden. Let wel goed op, een pompoen snijden kan een echte ellende zijn omdat hij een onhandige vorm heeft en glibberig kan zijn.
Schil ook de zoete aardappelen en leg alles weg. Nu is het een kwestie van wachten tot je kookwekker gaat en de kip de helft van de bereidingstijd erop heeft zitten.

 Haal de kip uit de oven en doe de aardappels met wortel op de bakplaat. Voeg ook de pompoen toe en de zoete aardappels. Strooi voorzichtig nog een beetje zout over het geheel heen (niet teveel!) en kijk of er genoeg olie op de bakplaat aanwezig is. Zo niet, druppel nog een beetje bij en schuif het geheel voor de overige minuten baktijd in de oven.

 

En nu is het wachten tot je nieuwe favoriete kippetje klaar is! Wij knippen hem open met een wildschaar aan tafel. Eetsmakelijk!

 

Ga jij dit lekkere kippetje ook eens maken?  Laat dat weten hoe hij heeft gesmaakt!

 

 

2 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.