Lifestyle,  Overig

Queer Eye: dit moet je zien.

Al een tijdje stond dit bericht in mijn concepten, dus de kans is groot dat ik je niets nieuws ga vertellen. Maar voor al de mensen die Queer Eye niet kennen (hoe dan?), wil ik graag zeggen: ga dit heel snel kijken!

Queer What?

Queer Eye is een realityserie op Netflix. In de hoofdrol spelen vijf homofiele mannen die elk een eigen specialisme hebben. Zij gebruiken hun eigen specialisme om andere mensen make-overs te geven. En dit alles gaat uiteraard, op zijn Amerikaans, lekker over-the-top en hysterisch.

Wie zijn die vijf mannen?

Jonathan van Ness
Jonathan zijn specialisme is huid en haar. Jonathan is niet iemand die je snel zult vergeten met zijn mooie jurken, hakken en andere vrouwelijke randjes. Hij is cheerleader geweest en dit zie je terug, zo danst hij bijvoorbeeld graag en kan lekker sassy bewegen. Zijn hele houding straalt dit uit. Het mooie vind ik dat hij al zijn outfits gewoon keihard rocked en zichzelf is. Je moet sterk in je schoenen staan wil je zo vrouwelijk en excentriek overkomen. Jonathan heeft onlangs verteld dat hij HIV-positief is. Hij maakt zich zorgen om het stijgende aantal mensen met HIV en wil meer bekendheid geven aan het feit dat je met medicijnen een mooi leven kan lijden.

Bobby Berk
Bobby is de interieurspecialist en zorgt ervoor dat de ruimtes er weer prachtig uitzien. Zijn make-overs zijn echt prachtig. Hij weet de meest mooie combinaties te maken van meubels, stoffen en kleuren en alles lijkt ook werkbaar voor de persoon te zijn. Bij Queer Eye mogen de mensen trouwens zelf kiezen welke ruimte er aangepakt wordt, dit mag ook iets anders zijn dat hun huis.

Antoni Porowski
You gotta love Antoni. Deze man is verantwoordelijk voor het eten en het opeten daarvan. Hij leert de kandidaten hoe ze lekker en gezond voor zichzelf kunnen koken, op de manier waarop het in hun leven past. Geen tijd? Snelle maaltijd. Kleine keuken? Alleen een snack of een grote lunch? Hij geeft passende recepten waar de mensen mee uit de voeten kunnen. Antoni ruikt trouwens aan alle vieze dingen en dat zorgt voor een portie leedvermaak. Zie je hem al staan, al kokhalzend en ruikend aan een bak met bedorven sla en schimmel? Geweldig.

Karamo Brown
Karamo beschrijven ze als een man die alles weet van cultuur, al denk ik dat hij beter te omschrijven valt als de “psycholoog” van het stel. Hij ziet waar je moeite mee hebt en geeft uitdagende opdrachten, leert je over de achtergrond van je voorouders, zelfacceptatie, zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat of hij confronteert je keihard met je grootste angst of verleden. Karamo is ook een geweldige danser en gaat stoer gekleed, maar dat terzijde.

Tan France.
De stylist van het stel. Deze man is zó stijlvol. Met zijn volle bos met grijze haren steelt hij de show (en dat is lastig naast Jonathan van Ness). Het maakt niet uit of hij een hill-billy, gamer. transgender of een oma voor zich heeft; hij geeft iedereen een prachtige garderobe die past bij de persoon en zijn/haar werk en hobby’s.

Photo by freestocks on Unsplash

Kijken, luisteren en leren.

Wat deze show nou maakt dat hij lekker wegkijkt? Het is, zoals ik eerder zei, over the top en hysterisch en dat werkt goed op je humeur. Daarnaast waardeer ik het dat de mannen iedereen respectvol en positief benaderen en dat is een stukje wat wij allemaal van hun kunnen leren. Ze komen bij verschillende type mensen thuis, soms met wat lood in hun schoenen. Maar door de gesprekken die er ontstaan worden er vaak misverstanden of de verwachting in stereotype gedrag besproken, met wederzijds respect. Wat ik ook mooi vind is dat de mannen heel divers zijn, zo hebben ze allemaal een andere jeugd en opvoeding gehad en daar zijn ze heel open en eerlijk over. Het is zeker niet altijd rozengeur en maneschijn geweest . Neem bijvoorbeeld Tan France, van afkomst Pakistaans en opgegroeid in een Islamistisch gezin. Of Bobby, die geadopteerd is door een Amish gezin. In die cultuur wordt homoseksualiteit streng afgekeurd door de kerk. Dit zal ongetwijfeld niet makkelijk zijn geweest. Wij kunnen stiekem nog best veel leren van deze mannen en dan bedoel ik niet alleen de tips van Jeremy en Tan.

Wil je gelijk twee mooie afleveringen kijken? Kijk dan On golden Kenny (s4e5) of A decent proposal (s2e2). Je kunt Queer Eye vinden op Netflix.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.