
Tips bij het kopen van een kinderwagen.
Ik wist van tevoren al lang en breed welke wagen ik graag wilde hebben. Dat is ook niet zo moeilijk door mijn werk in de kinderopvang, vrijwel elk merk en type zie ik daar voorbij komen. Mijn oog was gevallen op een Joolz, uitgekozen op de looks en de ervaringen van de ouders op mijn werk. Erg leuk allemaal hoor, maar ik wilde hem pas écht kopen nadat we hem uitgebreid getest hadden in de winkel. Want let’s face it: een kinderwagen is gewoon duur en dan wil je geen spijt krijgen! Natuurlijk kun je er één op marktplaats op de kop tikken, maar ook dan moet je wel weten waar je op moet letten bij de aanschaf. Daarom dit artikel: tips bij het kopen van een kinderwagen!

Tip 1: Gebruik in je omgeving
Waar gebruik je hem voornamelijk? Wanneer je in de stad woont is het fijn als de wagen een kleine draaicirkel heeft en wendbaar is. Kies dan voor een wagen met zwenkwielen. Woon je in een omgeving met veel bos, is het fijn als de wagen wat steviger is en grote wielen heeft. Op die manier heeft de baby minder last van de hobbels. Bij de Joolz die wij hebben kun je de zwenkwielen vastzetten, zodat je makkelijk in het bos kan wandelen, maar ook lekker kunt winkelen. Er zijn nog meer modellen waarbij dit kan, dus kijk hier goed naar! De wielen zijn vaak gemaakt van lucht of schuim. Lucht dempt meer, maar schuim kan niet lek raken. Dit is ook iets om rekening mee te houden bij de aanschaf. In veel winkels hebben ze een parcours uitgelegd met verschillende ondergronden, dus kun je hem altijd even testen.
Tip 2: Het gewicht
Denk aan het gewicht van de wagen. Reis je veel met het openbaar vervoer? Dan is het fijn als de wagen niet al te zwaar is, voor elke keer in en uit de bus/trein te tillen. Als je in een appartement woont (zonder lift), is het ook erg fijn als hij niet al te zwaar is.
Tip 3: De afmeting + in en uitklappen
Woon je wat kleiner, of heb je geen geschikte plek om de kinderwagen neer te zetten? Dan is het fijn als je een compacter model kiest. Ook is het slim om met de auto die je het meeste gaat gebruiken (als je in het bezit bent van 2 auto’s) naar de winkel te gaan, zodat je kunt kijken of hij in de kofferbak past.
Bekijk ook hoe makkelijk je de wagen in en uit kunt klappen. Natuurlijk is het een kwestie van een paar keer proberen, maar niemand wordt er vrolijk van als je in de stromende regen je wagen niet ingeklapt krijgt (en dan tot de conclusie komen dat hij ook niet in je kofferbak past!).
Ken jij deze momhacks al?
Tip 4: Wandelwagen
Bekijk ook de wandelwagen. Veel ouders vergeten deze te bekijken, maar uiteindelijk maakt je kindje langer gebruik van de wandelwagen dan van de reiswieg. Hoe makkelijk kun je switchen van reiswieg naar wandelwagen? Kun je de wandelwagen naar je toe zetten, maar ook van je af? Kleine kindjes kijken graag naar hun ouders toe, terwijl grotere kindjes liever de wijde wereld in kijken.
Tip 5: Comfort
Ook niet geheel onbelangrijk, hoe lekker ligt/zit jullie kindje in de wagen? Een goed en stevig matrasje in de reiswieg is belangrijk. Het matrasje wat wij hebben in de reiswieg heeft een gaasstructuur, zodat hij ademt. Er mag geen ruimte tussen de wanden en het matrasje zitten. De baby moet ook helemaal plat kunnen liggen in de reiswieg.
Wat betreft de wandelwagen; zijn de ruggensteun en voetensteun verstelbaar? Wanneer je kindje groeit, groeit de wagen met hem mee. Als je kindje in slaap is gevallen, is het fijn als beide steunen verstelbaar zijn. Kijk ook of de duwstang verstelbaar is. Wanneer jullie veel in lengte verschillen, is het fijn als jullie beide “ergonomisch” kunnen lopen achter de wagen.
Tip 6: Tweedehands kopen
We kennen allemaal Marktplaats wel! Als je de wagen tweedehands wilt kopen, is het belangrijk dat je een paar punten checkt. Kijk van tevoren ook op internet of er eventueel nog losse onderdelen van te koop zijn bij de maker van de wagen.
Frame: het frame moet stevig en stabiel zijn, vrij van roest, deuken, beschadigde of ontbrekende onderdelen . Je wilt immers niet dat de wagen uit elkaar valt met je kindje er in!
Wielen: de wielen moeten goed vastzitten en voldoende profiel hebben. Kijk ook gelijk of de rem nog goed werkt.
Bekleding: de naden moeten nog goed bevestigd zijn en let op slijtageplekken waar je kindje doorheen kan zakken. Het is ook fijn als je de bekleding kunt wassen/reinigen, dus wees hier ook alert op.
Veiligheid: kijk of de bevestigingsklemmen nog goed werken en klap hem een keer in. Let op het veiligheidsriempje en ga voor het zekere: een vijfpuntsgordel is het beste!
Tip 7: Accessoires en de prijs
Er kan onderling een groot prijsverschil zijn tussen de merken. Vaak kun je een goede deal sluiten met de winkel, vooral als je hier meer koopt dan alleen de wagen. Geneer je niet en probeer een goede deal te sluiten!
Een vorig/ouder model kan ook enorm schelen in de prijs. Dit hadden wij toevallig ook, omdat er een nieuwe Joolz uitkwam. Wij hebben de wagen voor een goede prijs meegenomen en kregen er een gratis voetenzak, maxi-cosi adapters, regenhoes en XL-zonnekap bij.
Als je je van tevoren goed georiënteerd hebt over het model wat je wilt, kun je ook de prijzen vergelijken. Wees hier kritisch in, want dit kan je veel geld schelen. Soms betaal je namelijk voor een specifieke kleur, stijl van de bekleding of “bouwjaar”. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de wagen in de winkel uit te proberen en hem voor een goed prijsje op internet te kopen. Maar als je dat doet, boor je jezelf misschien weer de stapelkorting door je neus heen, dus maak een overweging.
Meestal zitten er wat accessoires bij de prijs inbegrepen, dus kijk hier goed na voordat je de wagen koopt. Bedenkt verder welke accessoires je echt nodig hebt. Wij hebben bijvoorbeeld een grotere winkelmand gekocht die je aan de wagen kunt vasthaken, zodat je makkelijk boodschappen kunt doen. Voor ons een pré, aangezien wij best vaak bij de winkels te vinden zijn!
Sommige tips lijken misschien wel vanzelfsprekend, maar je zal niet de eerste zijn die thuiskomt met een miskoop….
Welke wagen heb jij voor je kleintje en ben je er blij mee? Laat het weten in de reacties!
Gerelateerd
Dit vind je misschien ook leuk

Zwanger? Dan moet je meer eten!
17 maart 2017
Bakerpraatjes – Krijg je een jongen of een meisje?
21 april 2017
Eén reactie
Pingback: