Nutella pannenkoeken
Feestdagen,  Food

Nationale Pannenkoekdag 2020

Ah jongens, balen! Vandaag zou het eigenlijk nationale pannenkoekdag zijn, maar door het coronavirus is dit geannuleerd. Geeft niks, want in deze tijden moeten we allemaal voorzichtiger zijn; vooral als je je bedenkt dat nationale pannenkoekdag er speciaal is voor ouderen.

Samenwerking school en instellingen

Op nationale pannenkoekdag eten ouderen en schoolkinderen samen pannenkoeken. Dit is een samenwerking tussen scholen en verzorgingshuizen/oudereninstellingen. Scholen kunnen ouderen uitnodigen, maar soms komen de leerlingen juist in de instelling bakken. Koopmans en Tefal stellen pakketten beschikbaar om alles net een beetje makkelijker te maken. Deze actie zorgt voor een mooie interactie tussen jong en oud. Het doel? Ouderen in het zonnetje zetten met zelfgebakken pannenkoeken!

Geannuleerd

Maar helaas, door het coronavirus is dit nu geannuleerd. Het is een grote groep mensen die je bij elkaar zet. Ouderen zijn nu eenmaal een kwetsbare doelgroep en je kunt geen risico lopen. Heel jammer, maar volgend jaar beter! Persoonlijk vind ik het zonde om er helemaal niks aan te doen, dus ik geef er zelf een andere draai aan.

Nationale pannenkoekdag; maar dan anders.

Wij gaan thuis gewoon lekker pannenkoeken eten, met het gezin. Op die manier denken we er toch een beetje aan! En stiekem hoop ik dat de zorginstellingen alsnog zelf pannenkoeken bakken voor hun ouderen. Op die manier kunnen ze er toch van genieten, alleen zijn ze dan niet gebakken door kinderen. Prima idee toch?

Recepten

Maar voor nu: onze favoriete recepten. Hoef je niet meer na te denken wat jullie vanavond eten. Kun je meteen een lading op tafel zetten, geen excuses! 😉 (en oh, check ook dit awesome recept voor wentelteefjes!)

De basis van alle onderstaande pannenkoeken is gemaakt met een volkoren pannenkoeken mix. Deze ga ik dan ook niet steeds benoemen in het recept.

-Nutella pannenkoeken

Mijn favoriet! Heel simpel zijn deze: bak pannenkoeken en laat deze afkoelen. Smeer op de bovenkant een laagje nutella en stapel een nieuwe pannenkoek erboven op. Ga zo door tot je pannenkoeken op zijn! Vind je het smeren lastig? Smeer dan nutella in de vorm van een cirkel op een bakpapiertje en vries deze in. Je kunt de bevroren nutella zo tussen de pannenkoeken inleggen!

Nutella pannenkoeken

-Spinazie

Deze pannenkoeken zijn ideaal voor kleine kids; je hebt “groene” pannenkoeken! Maak er een mooi verhaal van; krokodillen pannenkoeken, kikker, hulk, slangen of kameleon pannenkoeken. Bij deze pannenkoeken gebruik ik altijd iets minder melk in het beslag, omdat er water uit de spinazie komt. Het is gewoon een kwestie van de spinazie pureren en door het beslag te doen. Makkelijk!

-Kaas/spek

Ook deze zijn hartstikke makkelijk: ik leg op de helft van de pan wat plakjes spek neer, giet er beslag overheen en als het beslag “droog” is, draai ik hem om. Als de pannenkoek aan beide kanten bruin is leg ik en een plak kaas op en dan vouw ik hem dubbel. Heerlijk!

-Geitenkaas, rucola, walnoten en honing

Dit is ook een van mijn favorieten. Bak een pannenkoek zoals je gewend bent en leg de ingredienten bovenop. Super simpel, super lekker!

-Aardbeien en crème fraiche

Bak pannenkoeken zoals je ze gewend bent, smeer er een laagje crème fraiche eroverheen en verdeel plakjes aardbeien eroverheen.

Pannenkoeken bazen

Dit allemaal te simpel? Te gewoontjes? Te normaal en te saai? Check dan deze Instagram paginas, inclusief minderwaardigheidscomplex ter plekke.

En als je toch bezig bent:

Dus vertel, welke pannenkoek wordt ‘t vandaag?

2 Reacties

  • Zarina

    Ik wist eigenlijk niet dat we in Nederland ook aan nationale pannekenkoekendag deden! In Engeland is dit dus ook een traditie, maar gekoppeld aan carnaval. Hier doen ze dan niet aan carnaval, maar National Pancake Day valt samen met de laatste dag van carnaval, de dinsdag wat ook Vastenavond is. Van oudsher bakte je dan pannenkoeken om bederfbare ingrediënten op te maken (zoals ei, melk en boter) die je niet zou kunnen eten tijdens de vastenperiode. Dat vasten doet niemand hier volgens mij, maar National Pancake Day is dus wel een ‘ding’ met zelfs pancake races in verschillende delen van het land 🙂
    Zarina onlangs geplaatst…The Expat Files #2: Typisch Nederlands eten dat ik mis in het buitenlandMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.