Feestdagen,  Jarig,  Kind,  Mama,  Opvoeden en opgroeien,  Persoonlijk,  Peuter

Hanne bijna jarig (drie!), maar wel in corona-tijd.

Het is bijna zover; de verjaardag van Hanne. Drie jaar oud wordt ze. DRIE. Weetje hoe groot dat is? Dat is “ze kan onder begeleiding al werkbladen maken” oud. Ze hoort bij de “grote” peuters oud. “3/4 van de thuistijd is al voorbij” oud. Ik vind het dus wel een dingetje.

Als de dag van gisteren

Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik haar aanpakte. Het staat me nog zo goed bij, ik voel en ervaar nogsteeds de hele setting als ik eraan terugdenk. De warmte van de lentezon, de steigers buiten van de schilders, Jamie en ik die half kibbelen om een paar babysokken, de zwaartekracht van de baarkurk, paarse koeiensokken in mijn favoriete loafers, Janneke van Schoonderwoert fotografie die prachtige foto’s maakte, een nat en klef bed nadat ik bevallen was, de kou van een washand waarmee ik gewassen werd, de tergend lange minuten voordat Han eindelijk begon met huilen.. Alles staat in mijn geheugen gegrift. [Zie hier mijn complete verhaal]

//schoonderwoertfotografie.nl/

Laatste jaar thuis

En nu is haar laatste jaar thuis alweer aangebroken. Ik weet nog dat mensen zeiden: “Geniet met volle teugen, want de tijd gaat ontzettend snel”. Dan dacht ik: “mens, doe normaal. Ze is één week oud”. Maarja, de mensen hadden gelijk. Twee keer knipperen en je bent een derde verjaardag aan het vieren. De laatste verjaardag dat ze thuis bij mij mag zijn. Waar ik haar kan zien ontwikkelen, waar we kunnen uitslapen als we er zin in hebben, niet hoeven te haasten om op tijd op het schoolplein te staan. Thuis, waar ik zelf de regie en controle heb over dingen die ik spannend vind. Waar ik haar nog niet los hoef te laten (heb ik eerder niet echt hoeven doen, want ook bij de kinderopvang zie ik haar). Thuis bij mama, waar ik haar zelf kan troosten als ze valt en ik daar zicht op heb. Ik zie er tegenop om haar over een jaar naar de basisschool te brengen. Ik hou van die fijne tijd met mijn kleine meisje samen.

/

Andere verjaardag door corona

En helaas is de dame jarig in de corona-tijd, net als vele andere kinderen. Jullie snappen wel dat ik daar ontzettend van baal (ookal zijn er veel ergere dingen op de wereld.) Het is niet zo dat het haar eerste verjaardag is, dat is toch wel een speciaal dingetje. Haar eerste verjaardag hebben we toentertijd goed gevierd, net als haar tweede verjaardag. Maar nu is het wel de eerste verjaardag waar ze zich bewust van is. Zo vraagt ze al weken om een spidermantaart (stoere griet hé), cadeautjes en visite. Er waren dan ook dikke tranen bij haar toen wij vertelden dat het wat anders zou gaan dan dat ze zou willen. “Ik ben zo drietig voor mijn jaardag. Alle mensen hebben mijn jaardag opgegeten. Ik wil dootjes en taart eten mam” waren haar woorden. Dat brak écht mijn hart.

Geen uitje maar alternatief

Waar we de traditie hebben dat we elk jaar op haar verjaardag een leuk uitje doen (voor zolang dat gaat ivm leerplichtigheid), gaat dat dit jaar ook niet door. Hanne wilde heel graag naar de bioscoop (dat vind ze zó leuk) en frietjes eten, maar de bioscoop gaat natuurlijk al niet door. We hebben een alternatief bedacht zodat ze zich wel jarig voelt: we bouwen een mega tent in de woonkamer, maken een eigen bioscoop met popcorn, we eten friet, we kijken de film vanuit de tent een film én we slapen er ook. Als dat geen feest is!

En uiteindelijk is dit ook waar het om gaat. Geen materialistische dingen, maar de herinnering dat haar ouders met haar in een tent slapen in de woonkamer. Daar wil ik voor zorgen; daar wil ik voor staan. Herinneringen maken met het gezin zodat ze met een warm gevoel kunnen terugkijken op hun jeugd en opvoeding. Daar kan geen enkel cadeau of uitje tegenop!

Verjaardagsfeestje?

En tsja, betreft de visite? Daar verzinnen we nog wel wat op. Ik gok dat we veel moeten facetimen. En anders vieren we in 2021 wel een extra groot feest, want vier is tenslotte ook héél bijzonder ;).

En oh: hou mijn Instagram, Facebook en blog in de gaten, want Hanne viert een digitaal feestje en trakteert! Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en abbonneer je op mijn kanalen, dan hoef je niets te missen 🙂

16 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.