Kinderopvang,  Voor pedagogisch medewerksters

Handige apps voor iedereen die in de kinderopvang werkt

Laatst ontdekte ik een paar apps waar ik razend enthousiast over ben. Inmiddels zijn ze voor mij onmisbaar en raadpleeg ik ze redelijk vaak. Ik wil jullie deze apps niet onthouden, dus ik laat ze jullie graag zien!

CAO Kinderopvang.
Ken je dat? Je vraagt je iets af wat je in de CAO moet opzoeken. Natuurlijk ligt er ergens een versie op je werk, maar de papieren versie is vaak een heel gedoe, omdat de inhoudsopgave soms bijna langer is dan de uitleg. Je kunt hem uiteraard ook downloaden van het internet maar wanneer je geen WIFI hebt, is het zonde van je data om een compleet PDF bestand van -weet ik het hoeveel- pagina’s te downloaden.

CAO kinderopvang

Maar gelukkig is daar de app! Hij heet CAO kinderopvang en is gratis te downloaden op Android en Apple. Een duidelijk en overzichtelijke app waarin je de CAO kunt raadplegen. De hoofdstukken zijn duidelijk herkenbaar met een blauwe achtergrond, waardoor je snel door de app heen kunt scrollen. En met de handige zoekfunctie, kun je informatie nog sneller vinden! Wanneer je eenmaal je informatie gevonden hebt, kun je gemakkelijk naar het volgende artikel door aan de balk te schuiven die je onder aan de pagina kunt vinden. Handig!

Behalve de CAO, zijn er ook verschillende tools beschikbaar waarin je je zwangerschapsverlof kunt uitrekenen of de kwalificatie-eisen kunt bekijken. Hier vind je ook nuttige links,  bijvoorbeeld voor het berekenen voor het kind-leidster ratio, de arbocatalogus of de wet arbeid en zorg.

In de app zit ook een stukje “Ethiek”. Binnen dit onderdeel kun je verschillende vragen en dilemma’s beantwoorden en word je bewust gemaakt  van je eigen handelen. Op die manier kun je op je professionele verantwoordelijkheid reflecteren en krijg je handige tips.

cao4

Nadelen aan de app:
Ik heb hem nu een tijdje op mijn telefoon staan en de vragen en dilemma’s die je kunt maken zijn nog steeds hetzelfde als wanneer ik hem installeerde. Een beetje jammer natuurlijk, want je kunt zoveel leren en bewuster worden wanneer ze de app updaten en hier nieuwe vragen en dilemma’s neerzetten. Dit geldt ook voor het stukje “denk mee”.

KIDDI
Mijn collega wees mij op deze app, nadat ik haar vertelde over de CAO Kinderopvang app. Deze is minstens net zo handig, want je hebt hem (helaas) net zo vaak nodig!
Kiddi is een app van de RIVM en is gratis te downloaden voor Apple en Android. De app bevat informatie over infectieziekten en hygiënerichtlijnen voor kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang. Hierdoor hoeven we niet meer in de papieren mappen te zoeken, maar is alles in een oogopslag te vinden! Enne, deze app is ook erg handig voor alle papa’s en mama’s. Hou er wel rekening mee dat het beleid van jullie kinderdagverblijf kan afwijken van het advies van de GGD. Wanneer de GGD zegt dat een kindje gewoon mag komen met bijv de waterpokken, kan het zo zijn dat het kinderdagverblijf jullie kindje toch thuis wilt houden.

In de app kunnen we op alfabetisch volgorde alle infectieziekten vinden met achtergrond informatie erbij.
Bij de infectieziekten die zich visueel uiten, is er een afbeelding bijgevoegd. Vervolgens wordt er beschreven wat de ziekte is, hoe de besmetting plaats vind, wat je als beroepskracht kunt doen, wanneer je een melding bij de GGD moet doen, of je het kindje moet weren of mag toelaten en eventuele opmerkingen.

Onder het pictogram met de tekst “hygiëne” kun je allerlei tips en regelgeving lezen over de hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan het handen wassen, giftige planten, schoonmaken van de opvang, stoffigheid en allergenen, hoe omgaan met niezen en hoesten, maar ook afvalverwerking, bouw en inrichting, geneesmiddelenverstrekking, medisch handelen, sieraden en nagelverzorging en nog meer.

De app geeft ook informatie over de gezondheid. Dit kun je vinden onder het pictogram van het koffertje. Je vindt hier onder andere informatie over het rijksvaccinatieprogramma, vaccinaties, wat infectieziekten precies zijn, gezondheid van andere kinderen, weerstand en immuniteit, risico’s voor beroepskrachten en nog meer.

Nadelen aan de app:
Bij sommige ziektes mis ik een afbeelding. Verder zou
ik voor sommige dingen een apart kopje maken en ze niet onder hygiëne of veiligheid stoppen. Maar dat is wel erg zeuren natuurlijk 😉 .

 

EHBO – Rode kruis
Als laatste een app met handige en nodige informatie van het Rode Kruis.
Ook voor mensen die niet in de kinderopvang werken is deze app handig, omdat hij je van alle nodige informatie voorziet in een noodgeval… Al kan ik me voorstellen dat je niet even rustig je app opstart als er echt een noodgeval is haha.
(Eigenlijk heeft elke pedagogisch medewerkster wel een EHBO cursus gevolgd hoor, dus maak je niet bang! 😉 )
De app is gratis verkrijgbaar voor Apple, Android en Windows.

ehbo1

De meest levensbedreigende situaties zie je meteen wanneer je de app opent. Wanneer je op een pictogram drukt, begint de app hardop instructies te geven (mits je geluid aanstaat) met animaties. Op die manier kun je je telefoon naast je neerleggen en direct beginnen met handelen.

Onder de pictogrammen zie je een wit balkje met de tekst : “eerste hulp bij”. Wanneer je daarop klikt zie je een heel scala aan mogelijkheden. Het rijtje begint met de kopjes: sport, kinderen en vuurwerkongevallen. Hier komen de meeste ongelukken in voor, dus het is handig dat dit als “snelmenu” beschikbaar is. Onder dit snelmenu staan alle ongevallen beschreven op alfabetische volgorde. Ook is er een zoekfunctie, zodat je niet heel de lijst af hoeft te scrollen.

Wanneer je op één van de kopjes sport, kinderen of vuurwerkongevallen drukt, kom je in een vervolgmenu waar alle ongevallen beschreven staan. Vervolgens kun je lezen wat je vast kunt stellen en wat je moet doen. De tekst op de onderstaande afbeelding heb ik gevonden onder het kopje “kinderen”.

ehbo2

Duidelijker kan niet toch? Er staat stap voor stap beschreven hoe je moet handelen en hoe je het ongeluk kan herkennen.

Naast dat de app instructies geeft over hoe te handelen bij ongevallen, is er in het menu links bovenin nog een webshop te vinden en de EHBO kennistest.
Ook kun je de dichtstbijzijnde AED locaties vinden en EHBO posten. Hiervoor gebruikt je telefoon wel GPS.

Nadelen aan de app:
In het beginscherm staat er onderaan de app een knop met: BEL 112. Tsja, iemand die zo onhandig is als ik heeft dat zo ingedrukt! Ik heb niet getest of er meteen gebeld wordt of dat je een pop-up krijgt met “weet je het zeker” of iets dergelijks, maar handig is anders.

 

Ga jij als Pedagogisch medewerkster deze apps downloaden ( als je ze nog niet hebt natuurlijk)? Of ga je als niet Pedagogisch medewerkster alsnog een kijkje nemen? Laat het me weten bij de reacties, ik ben benieuwd!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.