
Eerste hapjes; hoe hebben wij dat aangepakt?
Het voedingscentrum raad aan om tussen de 4 en 6 maanden te starten met oefenhapjes. Niet eerder en niet later volgens hun. In overleg met het consultatiebureau zijn wij eerder begonnen met het aanbieden van oefenhapjes; Hanne smult al vanaf 3,5 maanden jong van diverse groentes en fruit.
Smakken, kwijlen, het eten uit onze mond kijken en alles in haar mondje stoppen: Ze was echt aan oefenhapjes toe. Lichtelijk gefrustreerd én geïrriteerd (mijn gevoel gaf aan dat ze het makkelijk kon maar had de bevestiging nodig dat ’t prima was) belde ik het consultatiebureau op om te overleggen en zij gaven het advies wat ik wilde horen: Lekker starten met die hapjes!
Lets go!
Aan de ene kant had ik er heel veel zin in, maar stiekem vond ik het niet heel erg leuk. Een nieuwe fase, ze zal er ontzettend van smullen en het fijn vinden, maar wanneer baby’s hapjes gaan eten vind ik ze ineens een flink stuk “groter”. Ze groeit al zo hard, stop de tijd!
Als eerste heeft ze een banaantje gegeten. Goed geprakt, beetje borstvoeding erdoor zodat het wat dunner is en “gaan met die banaan”. Hanne smulde ontzettend van de smaak (na een beetje wennen), alleen haar mondmotoriek was nog niet zodoende ontwikkeld dat ze het kon doorslikken. Ze nam een hapje, liet het een beetje door haar mond gaan en spuugde het weer uit. Ach, geeft ook allemaal niks, we zagen haar ervan genieten en voorlopig is het om te oefenen.
Al snel had ze het door en ging het steeds sneller. We zagen een dolgelukkig kind en langzaam gingen we het aanbod uitbreiden. Tot op de dag van vandaag moet ze huilen als het niet snel genoeg gaat en huilt ze ook als haar eten op is, onze kleine papzak. Het voedingscentrum zegt hier dat baby’s genoeg hebben aan een paar hapjes of aan één “ijsklontje”, maar wij geven Hanne meer. We merken dat ze hier behoefte aan heeft, dus dat krijgt ze ook van ons.
Vers of potje?
Overduidelijk vers voor ons. Potjes voeding zijn ontzettend handig als je weggaat of weinig tijd hebt, maar vaak zijn de ingrediënten gemengd waardoor de kindjes niet kunnen wennen aan “enkele” smaken. Het voordeel van vers eten, is dat je werkelijk ziet wat er in zit, je weet wat ermee gebeurd is (vooral als het uit je eigen tuin komt), je meer kunt variëren, je kindje aan individuele smaken went en het is goedkoper dan potjes. Alleen het kost wel (wat) werk. Vaak trek ik er een zondagmiddag voor uit: ik snij en stoom alle groentes, daarna pureer ik het en vries ik het in. Het liefste vries ik alles in een ijsblokjesvorm en borstvoedingszakjes, dan heb je alles in afgemeten porties klaarliggen. Stomen is een bewuste keus; zo blijven de vitamines het beste behouden.
Wat eet ze en wat niet?
Zachte en zoete smaken vinden baby’s het lekkerst, dus hier zijn we voornamelijk mee begonnen.
Met 3,5 maanden:
Groente | Fruit |
Bloemkool | Appel |
Broccoli | Peer |
Courgette | Banaan |
Wortel | Mango |
Sperziebonen | Perzik |
Pastinaak | Nectarine |
Zoete aardappel | (Water)Meloen |
Pompoen | |
Pizza (jahaaa, grapje) |
Belangrijk om te weten is dat kinderen sommige dingen nog niet mogen hebben. Daarom vermijden we:
-Rauwe producten, bijvoorbeeld vlees, vis of ei.
– Producten met veel vitamine A, bijvoorbeeld smeerworst of lever
– Honing in verband met een bacterie die er in kan zitten
– Zout. Dit kunnen de nieren nog niet verwerken
– Suiker. Hier wennen ze aan en ontwikkelt zo een voorkeur voor zoet
– Zuivel. Borstvoeding en/of flesvoeding de belangrijkste voedingsbron tot het eerst levensjaar. Melk van dieren bevat te weinig voedingsstoffen.
Van andere producten kunnen kindjes last van hun darmpjes krijgen, pittige, zure en scherpe (citrusvruchten, kiwi, kool, nitraatrijke voedinsmiddelen zoals spinazie) voedingsmiddelen krijgt ze ook nog niet.
Na zes maanden zijn we het aanbod uit gaan breiden en inmiddels geven we ook brood, aardappel en vlees. Smullen!
Tips:
– Geef meerdere dagen achter elkaar hetzelfde hapje. Zo leren ze de individuele smaken waarderen én zie je wanneer ze een allergische reactie hebben op een product
– Wanneer het eten erg dik is, meng er dan wat borstvoeding of water doorheen
– De eerste paar keren vindt je kindje het waarschijnlijk niet lekker, maar na gemiddeld 7 keer proberen lust je kindje het aangeboden voedingsmiddel
– Zorg ervoor dat je kindje rechtop kan zitten, of dat je kindje in een wipstoeltje zit
– Ga, net zoals ons, op je gevoel af! Als je het idee hebt dat een richtlijn niet helemaal bij je kindje past, ga dan in overleg met het cb of je arts.
Disclaimer: zelf merkte ik dat ik een beetje zoekende was naar wat ik Hanne mocht aanbieden, dus besloot ik uiteindelijk om er een artikel over te maken. Hou er rekening mee dat het beschreven is op de manier waarop wij dingen hebben aangepakt; voor jouw kindje kan een andere manier beter zijn. Ik ben geen voedingskundige oid, dus vraag advies aan ‘t cb of je arts voordat besluit iets te veranderen aan het ritme van je kindje. Tot één jaar is borstvoeding/kunstvoeding de beste voeding.
Gerelateerd
Dit vind je misschien ook leuk

Samen lezen: fijn en belangrijk (+ tips!)
13 september 2017
Hanne’s favoriete hapjes: Spaghetti
11 juni 2018