Overig

10x waarom de tweede zwangerschap anders is dan de eerste

Het was wel een beetje thuiskomen van een koude kermis, de zwangerschap van Juul. Waar ik bij de zwangerschap van Hanne werkelijk alleen maagzuur had, heb ik nu last van meer kwalen. En daarmee valt hij ook wat zwaarder dan dat ik van tevoren bedacht had.

(Deze blog is geschreven toen ik nog zwanger was van Juul alleen is later online gekomen. Daarom spreek ik soms nog van "mijn zwangerschap" of "de baby" terwijl ze al geboren is.)

Laten we voorop stellen: er zijn ook dames die 24 uur per dag spugen door HG, dames die plat liggen in verband met bekkeninstabiliteit en zo zijn er nog veel meer heftige dingen die je kunnen overkomen. En nee; daar heb ik allemaal geen last van. Ik fiets er aardig doorheen, alleen die laatste loodjes wegen écht het zwaarst. Waar ik bij Hanne met 40+2 dacht: “kom je nu al?” denk ik nu bij 38 weken: “waar blijf je, kom snel!”.

Dat ik deze zwangerschap zo anders beleef ten opzichte van de vorige keer, komt vooral omdat dit mijn tweede zwangerschap is. Mijn lijf is wat “uitgerekt” en het weet hoe het gaat, dus heb je sneller last van dingen. Ook de volgende dingen zijn compleet anders nu:

 1. Minder rust.
  Want waar ik bij de eerste nog kon gaan zitten (en uitslapen!) om uit te rusten, is dat nu niet meer haalbaar. Want dochter nummer 1 moet naar school gebracht en gehaald worden, wilt ook aandacht en spelen gedurende de dag en heeft gewoon haar verzorging nodig.
 2. Schuldgevoel
  Want kind nummer één heeft, zoals hierboven gezegd, ook aandacht nodig. En daar heb je niet altijd de energie voor. Wel voelt het soms “gemeen” dat Hanne straks alles moet gaan delen, ze is al 4,5 jaar gewend om ons voor zichzelf te hebben. En het is ook écht niet altijd leuk om een baby in huis te hebben, ondanks ze er wel heel veel zin in heeft. Sommige moeders geven aan een schuldgevoel te hebben omdat ze bang zijn dat ze niet zoveel van hun tweede kind te kunnen houden, maar daar ben ik persoonlijk niet zo bang voor.
 3. Niet “zomaar” bevallen
  Toen bij Han de bevalling begon, zijn we met de verloskundige naar het ziekenhuis gereden. We hoefden niks of niemand wat te laten weten of lastig te vallen. Nu moet ik sowieso iemand regelen om bij Hanne te zijn, om haar evt van en naar school te brengen of om haar midden in de nacht op te halen. Daarbij komt ook, mocht de bevalling beginnen weet mijn (schoon)moeder al dat haar tweede kleindochter onderweg is..
 4. Meer angsten
  Want ik ben nu minder naief als bij de eerste. Ik weet wat er allemaal fout KAN gaan en dat het allemaal niet zo voor makkelijk gezien kan worden. Ik weet ook wat het in een mens los kan maken en welke gevoelens er allemaal bij komen kijken, hoe kwetsbaar je bent.
Puuremmafotografie
Puuremmafotografie

 1. Meer vreugde
  Want omdat je weet hoe het is, weet je ook hoeveel liefde erbij komt kijken. Dat kleine hummeltje dat al die tijd in je buik heeft gezeten, met die kleine handjes, die babygeur… Eindelijk is ze daar. En alles in je zegt dat je haar gaat beschermen, ten koste wat kost. Want dat kleine ding is helemaal afhankelijk van mij.
 2. Sneller herkennen van beweging
  Ik was 14 of 15 weken zwanger en toen voelde ik haar al bewegen. Want je weet hoe het voelt, waar je op moet letten en wanneer baby’s ongeveer actief worden (als je zelf in rust bent dus). Een heel fijn voordeel van die tweede zwangerschap!
 3. Sneller groeien
  Omdat je lijf het allemaal al een keer gedaan heeft, merk je sneller dat je groeit. Je buik(je) is eerder zichtbaar, dus trek die zwangerschapsbroeken maar uit de kast!
 4. Bevalling herkennen
  Nu verloopt elke bevalling van elke zwangerschap weer anders, maar je weet hoe het rommelt als het gaat beginnen. Of hoe het de vorige keer was. Dat het persen bijvoorbeeld lastiger was dan je dacht, of dat je een turbobevalling had.
 5. Je hebt al (veel) spullen in huis
  Of je tweede kindje hetzelfde geslacht heeft als de eerste of niet; een heleboel dingen kun je hergebruiken. De kamer, kinderwagen, misschien de autostoel wel: een heleboel hoge kosten hoef je nu niet te maken (tenzij er weinig leeftijdsverschil tussen de kinderen zit en je niks door kunt schuiven).
 6. Ookal heb je veel spullen in huis… SHOPPEN!
  Dan heb je al veel in huis.. Verwacht je een kindje van hetzelfde geslacht als de eerste.. toch ga je SHOPPEN!!! Want ondanks dat alles van broer/zus is geweest, hoeft het kindje niet alleen in afdankertjes te liggen toch? 😉

Herken jij hier dingen in? Of ervaar jij het juist anders? Laat het weten bij de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.